Vader en zoon op Amsterdam Chess Tournament
De zomervakantie is in onze regio net begonnen. Jie-Ren speelde deze week zijn eindmusical en is inmiddels de school “uitgegooid “. Straks de middelbare school maar eerst de vakantie door komen. Ruim 6 weken. Dat is in Nederland echt lang. Maar niet te lang getreurd. We gaan gewoon wat toernooien langs. De eerste is in Amsterdam. Uiteraard doe ik zelf mee.
Het Amsterdam Chess Tournament staat al enkele jaren op de schaakkalender. Het is 1 van de vele zomertoernooien die de fervente schakers kunnen bezoeken. Ik schreef ons in voor het 9-ronde schema. Verschillende categorieen die op basis van rating waren ingedeeld : de A-categorie voor de GM’s , IM, , FM’s en anderen die echt wel verstand van schaken hebben, de B-categorie voor hen die proberen wat te leren zodat zij volgend jaar in de A-groep mogen, de C-groep voor volwassenen die denken te kunnen schaken ( en veel sterke jeugd), en tot slot de D-groep waar heel veel talentvolle jeugdschakers zitten met hier en daar volwassenen die als leerstof fungeren. Jie-Ren doet mee in D en ik in C.
Tijdens de partijen loop je wat rond en kijk je bij de GM’s. In de stille hoop er nog wat van op te steken. Het lijkt dan allemaal zo eenvoudig. Ook in de A-groep zitten enkele zeer talentvolle en sterke nederlandse jeugdspelers. Tja, als je rond de 13-14 jaar bent met een rating van 2000 dan kun je wel wat. Maar zo af en toe kom je iemand tegen waarvan je denkt, wat doe ie hier nu ? Ik zag bij een tafel een heeeel klein mannetje. En die speelde dus in de A-groep !! Ik naar de indeling kijken om te zien wie dit nu is. Wel , zijn naam is Ilya Makoveev (onthouden die naam), is tien jaar oud, komt uit Rusland en is pas 10 jaar. En inmiddels een rating van 2225 !!! Het moet niet gekker gaan worden.
Maar goed, hoe ging het bij ons. Jie-Ren speelde gisteren tegen een oudere jeugdspeler (rating 1400). Lange partij waarin het gelijk opging. Eindspel met ieder een paard en 3 pionnen. Moeilijk want in eindspelen moet je ervaring opdoen. Jie-Ren verloor uiteindelijk maar was wel een waardevolle ervaring rijker. Hoe waardevol bleek wel vandaag. Opnieuw een 1400-speler die Jie-Ren met de Zwarte Leeuw opening benaderde. Nu speelt Jie-Ren die zelf ook met zwart maar het was voor het eerst dat hij het tegen zich kreeg.
Langzaam manouvreerde hij zich naar een gewonnen eindspel met jawel, ieder 3 pionnen met paard tegen loper. Meestal is de loper iets in het voordeel want veel ruimte beschikbaar. Meestal want dit keer zorgde Jie-Ren ervoor dat de loper niet veel ruimte kreeg. Met zijn paard dwong hij pionwinst af en won de partij.
Ondergetekende had gisteren zelf de Zwarte Leeuw gespeeld en na een onnauwkeurigheid van mijn tegenstander was het punt binnen. Vandaag was het dramatisch. Met wit tegen een Siciliaanse Draak. Normaliter heb ik niet zoveel problemen met Siciliaanse openingen maar vandaag ….. Ik dacht het positioneel goed voor elkaar te hebben maar verloor vervolgens ineens een pion. Na wat denkwerk vond ik een plan dat naar mat moest leiden. Maar bij het plannen maken moet je natuurlijk ook kijken wat je tegenstander kan doen.
Ineens kwam mijn tegenstander met een paardzet die mijn dame en toren aanviel. Kennelijk vond ik het nog niet dramatisch genoeg want ik dacht mijn mataanval toch te kunnen door zetten. Ook dat bleek een misrekening. Ik verloor eerst de toren en daarna nog een loper. U begrijpt, ik verloor de partij. Morgen weer een partij, wordt vervolgd.
Ike Tjin A Lien