Skip to content Skip to footer

5e ronde Kennemer Open

Net voor de kerstvakantie speelden Jie-Ren en ik mee in de 5e ronde in het Kennemer Open. U weet nog wel, dat leuke toernooi in Haarlem. 1x per maand op de zaterdagmiddag schaken. Het was deze zaterdag echter ongewoon druk, want er waren maar liefst 4 thuisspelende knsbteams. Waaronder 2 teams uit de Meesterklasse, waar dus ook GM’s en zo meespelen. En ja, deze keer waren onder andere GM Loek van Wely, GM David Klein als ook aanstormende jonge toppers in spe zoals IM Quinten Ducarmon, IM Hing Ting Lai en telg uit een grote schaakfamilie Lucas van Foreest te zien.

Het is echter wel zaak om ook op je eigen bord goed op te letten. Want aan kijken naar toppers en zelf een slechte verliespartij spelen is natuurlijk niet fijn. Onze dag zou echter een mooi verloop krijgen. Jie-Ren speelde met wit tegen een wat oudere jeugdspelers. En kreeg net als in de vorige ronde een Siciliaanse Draak tegen over zich. Deze veel gespeelde opening kent vele varianten. in de vorige ronde koos Jie-Ren voor de Joegoslavische Aanval. Deze keer koos hij voor een Klassieke opstelling met Le3 en Le2. De bedoeling daarvan is rustig een goede positionele opstelling opbouwen om vervolgens verwoestend uit te halen op de koningsvleugel van je tegenstander. Bij zet 11 begon het brandje als met de zetten f3, g4 en h4. Zijn tegenstander koos er vervolgens voor om een stuk in te ruilen voor 2 pionnen. Dat bleek te weinig compensatie. Bij zet 18 koos Jie-Ren voor de lange rokade om nog een toren in de aanval te laten mee helpen. Daarna kwam het punt snel. ( 1-0)

Ik speelde zelf ditmaal met zwart tegen een oudere senior. De goede man bleek de respectabele leeftijd van 80 jaar te hebben bereikt. Leuk om tegen zoveel ervaring te mogen schaken. En zo blijkt ook maar weer dat schaken een bijdrage levert aan een goede geestelijke gezondheid en plezier op de oude dag. Maar goed, dan de wedstrijd zelf. Mijn respectabele tegenstander opende met de zet f4 !!!  Boing, daar was de eerste tik. Wat is dit nu weer voor een opening, dacht ik bij mij zelf. De zet f5 ken ik wel met zwart, dat is de Hollandse Verdediging. Maar deze. Uiteraard kan wit met zet 2. e4 overstappen naar het Koningsgambiet maar dat zal wel niet de bedoeling zijn. Ik speelde na enig nadenken d5. Na enkele zetten stond er een soort van Hollands op het bord maar dan met verwisselde kleuren. 

Naderhand blijkt dit de Bird-opening te zijn. Bird ??? Ja, Bird, vernoemd naar een Engelsman Bird ( 1830-1908). Door topspelers wordt het eigenlijk niet gespeeld maar door het gewone schaakvolk, waartoe jij en ik toe behoren, komt het zo nu en dan op het bord. En dan vooral als een soort verrassingselement want de meesten kennen de openingstheorie niet. Ik dus ook niet maar je kan dan altijd terugvallen op een stevige basis : namelijk gewone normale ontwikkelingszetten doen en je stukken op de goede velden neer zetten.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en het werd een lastige partij waar , in mijn bescheiden mening, maar weinig foute zetten werden gedaan. Die kwam, helaas voor mijn tegenstander , echter wel. Bij zet 34 was hij iets te gretig om voor pionwinst te gaan in plaats van mijn koning eerst schaak te zetten. Vervolgens kon ik hem met een schaakvork een toren ontnemen waardoor de partij was beslist. ( 1-0) 

Daarna kon ik nog even gaan kijken wat de GM’en IM’s aan het doen waren. In de ranglijst klimmen wij beiden wat omhoog. We staan beiden op 1,5 punt van de koplopers. Met nog 4 ronden te gaan is de 1e plaats nog niet uit zicht. Wordt vervolgd.

 

Leave a Comment

0.0/5