Met veel plezier heeft de schaakvereniging Voorburg meegewerkt aan het NK Freestyle Chess 2018. En wonder boven wonder vielen twee leden van de vereniging in de prijzen: onze jeugdtrainster Fong Li Caljé als tweede en Wouter Doorn, spelend bij de senioren, als derde.
Hieronder een verslag van de wedstrijdleider Bauke Hoogland van deze bijzondere dag.
NK Freestyle Chess 2018 in Voorburg wederom geslaagd
Op zaterdag 10 november was het dan eindelijk zover: het NK Freestyle Chess 2018. Voor de derde maal heeft Stichting ILANZ Schaakpromotie deze Nederlandse Kampioenschappen georganiseerd met medewerking van Schaakvereniging Voorburg. De vorige edities stammen uit 2013 en 2017. Met het enthousiasme en de feedback die we wederom van de deelnemers hebben ontvangen, kunnen we als organisatie dan ook niet anders dan de ambitie uitspreken om dit toernooi vanaf heden jaarlijks te blijven organiseren.
Freestyle Chess: of te wel, elke ronde een andere variant op het schaakspel. Zelfs voor iedere doorgewinterde schaker bleek dit opnieuw een oorzaak te zijn voor hoofdbrekens. Ook ondergetekende kwam als wedstrijdleider af en toe bijzondere situaties tegen, maar arbitraire besluiten die in winst- of verlies hebben geleid, bleven gelukkig uit.
André Wagner, toernooiwinnaar van de 2017 editie, deed ook weer mee. Vol goede moed, maar vooral ook met veel spanning om als titelhouder de titel te verdedigen. Met een verdubbeling van het aantal deelnemers beloofde dit toernooi op de voorhand al spannend te worden. Om alvast wat te verklappen: één deelnemer slaagde erin om al zijn partijen te winnen, maar wist het toernooi niet te winnen. Hoe dit kon? Dat leest u hieronder.
De varianten kwamen gedeeltelijk overeen met de varianten van 2017, zodat er toch een klein voordeel is om ieder jaar mee te doen. Andere varianten waren nieuw. Zoals bij de voorgaande edities zijn alle deelnemers voorafgaand aan het toernooi geïnformeerd over de te spelen varianten, om voordelen gelijk te trekken. Generiek zullen kinderen flexibeler omspringen met het meedelen van nieuwe varianten dan vastgeroeste schakers, waaronder ondergetekende zelf. Tussen de ronden door werd er in de grote zaal flink geoefend.
De gespeelde varianten:
– Adviesschaak: je adviseert je tegenstander met welke stelling die moet gaan spelen. Na 10 zetten wisselt het bord en speel je verder met de stelling die je tegenstander geadviseerd heeft … Helaas was er niemand die op dit moment aan de tegenstander wilde laten zien hoe goed je kon schaken, de een probeerde een nog ellendigere stelling aan de tegenstander te geven dan de ander. De toon voor het toernooi was gezet!
– Cilinderschaak: een absolute must-have voor een variantenschaaktoernooi. Het meest venijnige trucje dat altijd terugkomt is de loper die aan de ene kant van het bord eraf gaat, en aan de andere kant de dame er vervolgens vanaf snoept. Voor het slaan van de koning (wat op eenzelfde wijze mogelijk is) hadden we voorafgaand aan het toernooi een oplossing bedacht: de eerste onreglementaire zet betekent een tijdstraf van 2 minuten en bij de 2e onreglementaire zet mag de winst geclaimd worden. Met instemming van alle deelnemers was dit een mooi alternatief om te voorkomen dat iedere ronde meerdere wedstrijden geclaimd zouden worden met onreglementaire zetten, die maakt immers iedereen.
– Discriminatieschaak: stukken mogen alleen slaan indien het aanvallende stuk op dezelfde kleur staat. Met uitzondering van de paarden: anders zijn die nutteloos. Mat zetten is hier een hele uitdaging. Als wedstrijdleider zag ik een mooie partij waarbij wit bang was voor een matdreiging met de dame, echter: als de (gedekte) dame voor een koning staat dan kan de koning ‘gewoon’ naar het veld ernaast lopen, dat heeft immers een andere kleur en dan staat de koning niet meer aangevallen. Afijn, beide spelers hadden dit nog niet helemaal door en dat maakte de wedstrijd er eigenlijk alleen maar leuker op om naar te kijken.
– Krimpschaak: als een rij of kolom leeg wordt, dan verdwijnt deze lijn en schuiven alle stukken boven de rij of rechts van de kolom op naar veld a1. Bij een van de mooie partijen zag ik dat op veld C4 een pion promoveerde tot een dame, om niet veel later de tegenstander te doen opgeven …
– Lawineschaak: na iedere zet van jezelf, moet je óók een pionzet van je tegenstander doen (maar je mag niet slaan met die pion). Én, als je niet een pionzet kan doen van je tegenstander, dan win je de partij (omdat je je zet niet kan afmaken). Iedereen was druk bezig om de pionnen van de tegenstander vast te zetten. Helaas had de titelverdediger het precies andersom begrepen, tot verbazing van zijn tegenstander. De titelhouder zorgde ervoor dat zijn tegenstander een mooie pionnenstelling met veel vrijheid had, terwijl zijn tegenstander de pionnenstelling van de titelhouder vastzette om vervolgens de winst te claimen …
– Moerasschaak: een reguliere schaakwedstrijd, met het verschil dat bij een schaak of slag de speler het moeras (groot: 2×2 velden) mag verplaatsen. Bij een slag met schaak zelfs 2x. Het moeras mocht vandaag echter alleen van de 3e rij tot en met de 6e rij verplaatst worden. Dit, om te voorkomen dat een Lb5+ (moeras verplaatsen naar de 6e rij), … c6, Lxc6+ (schaak en slag) ervoor zorgt dat het moeras meteen rij 7 en 8 gaat, en de koning erin valt. Of om te voorkomen dat er in een wedstrijd alleen maar geofferd wordt om vervolgens met het moeras een verpletterende koningsaanval te starten. Er moet wel geschaakt worden.
– Querquisite: ook een must-have voor ons toernooi. De stukken functioneren als het oorspronkelijke stuk dat op die rij startte. De dame heeft zich niet eerder zo gedegradeerd gevoeld, als dat het op de b of c lijn als respectievelijk een paard of dame loopt. En om het leuk te houden: ook de koning mag lopen zoals het stuk van de lijn waar die op functioneert.
Het was een leuke dag, waarbij iedereen het naar zijn zin had. Hoewel, een jongetje had helaas vooraf niet door dat het om een variantenschaaktoernooi ging, en dan is het wel een grote verandering om te verwerken. De pepernoten smaakten goed, en waren snel op.
De winnaars:
1) Arno Middelkoop (6 uit 7)
2) Fong Li Caljé (5,5 uit 7; ook dameskampioen)
3) Wouter Doorn (5 uit 7)
Fong Li Caljé werd met haar 2e plek tevens meisjeskampioen. Daardoor ging de damesbeker naar Gemma. De derde plek werd gedeeld door maar liefst 4 personen: Wouter Doorn, Ivo Andringa, Aram Hassam en Ruud Neumeijer. Wouter won de 3e prijs op basis van weerstandspunten. Dan komen we ook terug bij de deelnemer die alles won: Aram. Hij won 5 van de 5 wedstrijden. Helaas had hij zich verslapen, waardoor hij de eerste twee ronden miste. Het kwam door een drukke tentamenweek, dus we hebben het hem vergeven. Ivo scoorde prima met 5 winstpartijen en twee verliespartijen. Ook Ruud had een knappe prestatie, geen enkele partij verloren. Maar door diverse remises net de prijs gemist. Ruud gaf al aan volgend jaar terug te willen komen, het liefst met diverse jeugdspelers van zijn jeugdschaakclub De Koddige Koning. We heten ze alvast van harte welkom!
Voor een volledig fotoverslag, zie www.cissyfotografie.nl
Organisatie: ilanzschaakpromotie.nl
Tot volgend jaar, gegroet,
Bauke Hoogland, Wedstrijdleider
Foto’s: Cissy Caljé-Ong