Skip to content Skip to footer

6e editie Champagnetoernooi

Geslaagde 6e editie Champagnetoernooi

Het nieuwe schaakjaar is begonnen met het Champagnetoernooi. Het was de zesde keer dat dit toernooi werd georganiseerd. Na de toast op het nieuwe jaar leverden 22 schakers slag in twee groepen. Groep A werd een prooi voor Frans Pieter van den Bos. In groep B was Al Patty de sterkste. 

In groep A streden aanvankelijk Ike Tjin a Lin en Frans Pieter van den Bos om de eerste plaats. Beiden startten met drie overwinningen. In de vierde ronde ontmoetten zij elkaar. Dit werd een zenuwslopende strijd. Ike leek het beste van het spel te hebben, maar de stand was gecompliceerd en beide spelers hadden weinig tijd. Uiteindelijk wist Frans Pieter met een geniepig trucje een kwaliteit te winnen en even later stond Ike zelfs mat. 

Frans Pieter leek onbedreigd op weg naar de eerste plaats, maar plotseling kwam er een kink in de kabel. Theo van Orsouw, die na twee nederlagen kansloos was voor de eerste plaats, rechtte zijn rug en bracht Frans Pieter een pijnlijke nederlaag toe. Ike wist echter niet te profiteren. Wim Happel, die naarmate het toernooi vorderde steeds beter ging spelen, zette hem de voet dwars. De strijd ging gelijk op, maar plotseling blunderde Ike en verloor een toren. Zo wist Frans Pieter van den Bos uiteindelijk de eerste plaats te bemachtigen, voor Wim Happel, Theo van Orsouw en Ike Tjin a Lin.

Groep B kende een soortgelijk wedstrijdverloop als groep A. Al Patty leek oppermachtig en won de eerste vier partijen. In de laatste ronde leed hij echter een nederlaag tegen de verrassend sterk spelende Marcel Wouters. In een wisselvallige partij wist Marcel de dame te winnen en dit was uiteindelijk voldoende voor de overwinning. 

Door de nederlaag van Al Patty had plotseling Henk Grootjans de kans het toernooi nog te winnen. Tegen de goed spelende huisschaker Egbert Strijbos had hij een pionneneindspel op het bord, dat er remiseachtig uitzag. In zijn ijver om te winnen gaf Henk te veel kansen weg, en Egbert wist een gewonnen stelling te bereiken. Hij had echter zeer weinig tijd. Uiteindelijk wist Egbert 1 seconde voor het verstrijken van zijn tijd de tegenstander mat te zetten. Al Patty werd hierdoor winnaar in groep B, voor Marcel Wouters, Egbert Strijbos en Henk Grootjans.    

 

Leave a Comment

0.0/5