Skip to content Skip to footer

De lol van schaken

Waarom schaak je graag? Best lastig te beantwoorden zo’n vraag. Drie uur lang staren naar een bord met houtjes. Wat kan daar leuk aan zijn?

Je kunt geen algemeen antwoord geven op deze vraag. Schaken heeft vele boeiende kanten en iedereen wordt aangetrokken door een ander aspect. Laat ik daarom gewoon vertellen waarom ik schaken leuk vind. Schaken is allereerst puzzels oplossen. Wat is de beste zet? Te proberen deze vraag te beantwoorden is enorm uitdagend. De frustratie van het niet-vinden, maar ook de vreugde van het vinden van de oplossing is verslavend. Het schaken bevat éénvoudige puzzels (mat in 1 zet) en moeilijke (mat in 7 zetten). Daarom kan iedereen van elk niveau op zijn manier plezier hebben in het schaken. 

Een andere aantrekkingskracht is de geringe rol van de geluksfactor. Hier geen plotseling opkomende windvlaag, een los graspolletje of een ongelukkig vallende dobbelsteen. Ook is er geen scheidsrechter waarop gescholden kan worden. De sterkste wint en als je verliest is dat je eigen schuld.  

Fascinerend bij het schaken is ook dat materiaal weliswaar belangrijk is, maar niet alles bepalend. Je hebt de mogelijkheid om materiaal te offeren om een hoger doel te bereiken. Combinaties zijn, zeker als je begint met schaken, altijd spectaculair. Tegenwoordig vind ik ook positionele partijen, waarbij een klein voordeeltje langzaam wordt uitgebuit, boeiend om naar te kijken. Ook dit is leuk. Je kunt goed schaken op verschillende manieren. 

Maar het meest indrukwekkend is toch wel het enorme aantal mogelijkheden in het schaakspel. Zelfs met de huidige rekenkracht van de computers is het spel niet volledig na te rekenen. Wel kun je een schaakpartij stap voor stap volgen en alternatieven onderzoeken. Een schaakpartij wordt daarom niet alleen het oplossen puzzels, maar ook een reis door een woud van mogelijkheden. Een niet schaker ziet alleen twee stenen, grimassen trekkende figuren, die bij het bestellen van hun koffie afwezig in de verte staren. De schaker zelf wandelt intussen op een markt en probeert in de talloze kraampjes, waarin oude en nieuwe waar wordt aangeboden, de juiste waar te vinden. Het is dit tastend zoeken en verrast worden door nieuwe mogelijkheden wat het meest aantrekkelijk is.

 

Leave a Comment

0.0/5