Skip to content Skip to footer

Joost Scholten wint bekertoernooi

Joost Scholten heeft dit jaar het gezamenlijke bekertoernooi van Raadsheer Corbulo en SV Voorburg gewonnen. Hij bleef Jacob Jan van Harten nipt voor. Beide spelers hadden 6,5 punt uit 8 partijen, maar Joost had net iets sterkere tegenstanders gehad. Martin Mellens werd met een half puntje achterstand derde, gevolgd door Ike Tjin á Lin en de verrassend sterk spelende Al Patty. 

Gespreid over twee avonden speelden 27 mensen acht partijen met een bedenktijd van 15 minuten per persoon per partij. Sterkere spelers kregen daarbij een tijdshandicap en hadden minder bedenktijd dan de zwakkere speler. Hierdoor werd het krachtsverschil enigszins gecompenseerd. Dit had een aantal verrassende uitslagen tot gevolg. Zo verloor Jacob Jan van Harten in de eerste ronde van Harry Schut, terwijl Kamar zijn titelaspiraties in de ijskast kon zetten na een verrassende nederlaag tegen Al Patty. Een andere kanshebber, Titus Hylkema, startte dramatisch. Tegen Adrie Goebertus stond hij een paard voor, maar liet hij zich verrassen door twee oprukkende vrijpionnen. Door deze nederlaag was Titus kennelijk zo aangeslagen, dat hij in de eerste vier ronden slechts één punt scoorde. Op de tweede avond ging het beter, maar de eindoverwinning was uit zicht.

Joost Scholten had geen last van de beperkte bedenktijd. Met een serie van vier winstpartijen schoot hij uit de startblokken. Toen stokte de machine even. Een openingsexperiment tegen Martin Mellens mislukte volkomen en Joost beet in het stof. Martin Mellens nam de leiding over, maar kennelijk zorgde dit voor extra spanningen. Tegen Al Patty kwam hij in een hopeloze situatie. Door een geniepige truc wist Martin net met remise te ontsnappen.

Ondertussen speelden Jacob Jan en Joost een spannende partij. Beide partijen hadden ver opgerukte pionnen die door een licht stuk (respectievelijk een paard en een loper) onder controle moesten worden gehouden. Uiteindelijk konden beide partijen de pionnen slechts tegen houden door hun eigen pionnen op te geven, waarna remise het logische resultaat was. 

Ike Tjin a Lin zat inmiddels nog steeds op het vinkentouw. In de voorlaatste ronde speelde hij tegen Martin. Het werd een spannende partij, die tot een abrupt einde kwam toen Ike in een onduidelijke stelling pardoes een toren weggaf. Ook de sterk spelende Al Patty, Joost en Jacob Jan wonnen in deze ronde, waardoor met nog één ronde te spelen nog vijf mensen een kans hadden op de beker.   

In de laatste ronde won Ike van Al Patty, terwijl Joost de dit toernooi vrij stroef spelende Kamar versloeg. Door de overwinning van Joost was het voor Martin belangrijk in ieder geval remise te spelen. Tegen Jacob Jan was hij echter in moeilijkheden geraakt. Jacob Jan trok onbevreesd ten aanval. Door een pionoffer trachtte Martin zijn stukken te activeren, maar bereikte slechts dat de aanval nog in kracht toenam. De zware stukken van Jacob Jan trokken dreigend richting de vijandelijke koning. Er zat echter een venijnige tactische truc in de stelling, waardoor de kansen plotseling leken te keren. Met een tussenschaak dreef Martin de koning in het nauw en dreigde hij de dame te winnen. Jacob Jan hield echter het hoofd koel. Met een mooie torenzet en een koelbloedige koningszet ontkrachtte hij de aanval, waarna zijn koningsaanval beslissend was. 

Door deze overwinning kon Joost uiteindelijk de beker in ontvangst nemen. Hij mag zich een jaar lang bekerkampioen van Raadsheer Corbulo en SV Voorburg noemen. Proficiat! 

Dinsdag bij SV Voorburg

Donderdag bij raadsheer Corbulo

 

Leave a Comment

0.0/5