Skip to content Skip to footer

Pijnlijke overeenkomst

Vijf maanden geleden was ik verbaasd over een stelling waarbij ik spoken op zag doemen: een kwaliteitsverlies, terwijl ik eigenlijk een beslissende klap kon uitdelen. Ik was zelfs zo verbaasd dat ik het niet had gezien, dat ik er een stukje tekst over schreef. (Bang voor spoken)

Deze week speelde ik tegen dezelfde tegenstander en kwam dezelfde stelling op het bord. En ja, u raadt het al, er ging geen enkel lichtje bij me branden. Alsof ik voor de Eiffeltoren sta en blij ben dat ik hem eindelijk een keer in het echt zie. En vervolgens bij thuiskomst realiseer dat ik er vroeger ook al een keer ben geweest. 

 wit aan zet

Het wordt natuurlijk nog pijnlijker wanneer ik ook nog eens de goede voortzetting niet zie. Misschien wordt het toch tijd om één van de trainingsideeën uit te voeren: het maken van een boekje met stellingen. Spaar al je diagrammen met beslissende momenten van je eigen partijen en stop deze in een boekje. En lees je eigen boekje af en toe ter ontspanning door. Het boekje is bij mij waarschijnlijk snel gevuld.

Uit dezelfde partij nog een stelling voor mijn boekje. En tevens nog een pijnlijk moment. De opgave zou zo uit stap 2 van de stappenmethode kunnen komen. Misschien moet ik stap 2 ook nog maar eens een keer opnieuw lezen.

 stelling na 10. … Pg6

De pion op f7 staat gepend, en een gepende pion is een slechte verdediger.

 

Leave a Comment

0.0/5