Skip to content Skip to footer

Smerdon’s Scandinavian

Het toont wel enig lef om een nieuw openingsboek te schrijven over de Scandinavische opening. De Australische grootmeester David Smerdon nam de stap en kwam met een nieuwe kijk op deze gambietopening. Het luchtig geschreven boek Smerdon’s Scandinavian (496 pagina’s) is nu sinds kort te koop bij alle schaakboekenwinkels.

In zijn boek beschrijft hij niet de gebruikelijke lijn ( 1. e4 d5 2. exd Dxd5 3. Pc3 Da5 4. d4 Pf6 ) maar gaat hij in op verschillende exotische varianten. Zijn boek is opgedeeld in 5 Secties met hoofdlijnen zoals 3. d4 Lg4, 3. c4,  3. Pf3 Lg4, 3. Lb5+. En als vijfde sectie met een aantal afwijkende varianten.

In zijn inleiding maakt hij snel korte metten met de kritiek dat de Scandinavische opening niet 100% solide is voor zwart. Voor wie niet van experimenteren, gambieten en exotische spannende voortzettingen houdt, kan dit boek, aldus de schrijver,  beter terzijde leggen. Uit de namen van de varianten zoals The Banker, The Elbow en The Goulash blijkt al dat enige durf gewenst is.

Ter voorbereiding van het lezen van dit boek speelde ik deze week met zwart de klassieke variant van het Scandinavisch. Doelstelling was het maken van een diagonale aanval met dame op c7 en een loper op d6, waarbij een lange rokade de aanval op de kort gerokeerde tegenstander kan beginnen.

In 2010 schreef een andere grootmeester te weten Christian Bauer het boek Play the Scandinavian (300 pagina’s), waarin hij deze hoofdlijn (1. e4 d5 2. exd Dxd5 3. Pc3 Da5 4. d4 Pf6) vervolgde met 5. Pf3 Lf5 6. Lc4 e6 7. Ld2 c6

In de praktijk wordt er door veel spelers gelijk de mindere zet 5. Ld2 gespeeld, met de hoop om de zwarte dame zo snel mogelijk in een aftrekaanval te betrekken.

Hieronder de volledige partij waarin het voor het onderdeel penningen een grote rol is weggelegd. In het vervolg hoop tegenstanders meer met een variant zoals The Elbow te trakteren.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

0.0/5