Skip to content Skip to footer

The Game of the Century

Al ben ik geen postzegelverzamelaar, vind ik het toch leuk om stil te staan bij dingen die iets met schaken te maken hebben. Zo kocht ik op marktplaats een album met alle schaakpostzegels tot en met het jaar 2000. Hierna was de verzamelaar waarschijnlijk gestopt, en kan ik het nu niet laten om toch af en toe te kijken welke schaakpostzegels er na 2000 zijn uitgegeven. Meestal zijn toernooien zoals olympiades of wereldkampioenschappen de aanleiding voor het uitgeven van postzegels. Maar soms ook een diagram uit een gedenkwaardige partij, zoals op onderstaand postzegelvel, uitgegeven door Aruba in 2011. Op elk van de 15 postzegels een schaakstuk, en vormen de stelling op het bord. Vandaag lag het vel voor mij klaar bij de Leidsche Postzegelhandel. 

Maar wat was er zo bijzonder aan deze partij dat men er 55 jaar later een postzegelvel van zou maken?

In oktober 1956 speelde de 13 jarige Bobby Fischer mee op het Third Rosenwald Trophy Tournament in New York. In de achtste ronde speelde hij tegen de grootmeester Donald Byrne. Met zwart won Fischer deze partij, die later in de boeken terecht kwam als “de partij van de eeuw”. 

De partij ging als volgt (met commentaar van chessgames.com)

 

 

In de januari 1957 uitgave van het tijdschrift van de KNSB publiceerde Max Euwe een artikel over de partij. Ook hij is onder de indruk van het jonge talent.

.

 

 

Leave a Comment

0.0/5