Skip to content Skip to footer

7e ronde Kennemer Open op jacht naar de koplopers

Zaterdag 11 maart stond de 7e ronde van het gezellige Kennemer Open in Haarlem op het programma van Jie-Ren en uw jeugdleider. Jie-Ren kon na de 3 ronden in de Groene Hart Cup gisteravond,  een goede nachtrust en ontbijt, weer vol aan de bak. Met nog 3 ronden voor de boeg kan hij zich nog in de prijzen spelen maar dan moet er wel gewonnen worden. Aanvankelijk dachten wij dat hij tegen een andere jeugdspeler mocht aantreden. Maar eenmaal aangekomen , bleek het schema omgezet te zijn en kreeg hij een senior tegen over zich. Een speler die zich met beide kleuren bedient van wat bekend staat als behorend bij de Onregelmatige Openingen. Uhhh, wat zeg je daar nu weer ?

Tja, daar gaan we weer met die benamingen. Onder Onregelmatige Openingen of Alternatieve openingen wordt verstaan de reeks van openingen met “prachtige “namen waarachter in veel gevallen zich in theoretische zin een gapende leegte bevind of een moerassig gebeid. Kortom, een openingsgebied waar bar weinig of geheel geen schaaktheorie over te vinden is en die door de betere schaker niet serieus genomen word. Maar goed ,er zijn altijd spelers die dit leuk vinden om te spelen of het als verassingselement gebruiken.

Zo ook de tegenstander van Jie-Ren die met wit speelde. Onze jonge Meester opende met e4. Zijn tegenstander opende met ……. g5 ?????? Nou, ik keek ook verrast want dit had ik nog niet eerder gezien. Vaag herinnerde ik mij wel de openingszet g4 met wit. Dit heette de Grob-aanval. Vernoemd naar de Zwitserse schaakmeester Henri Grob. Later is dit veel gespeeld door de Engelse IM Micheal Basman die het eveneens met zwart speelde. Dit heet dan de omgekeerde Grob of Grob Defense. Overigens is Basman een heel originele speler want hij introduceerde ook bijvoorbeeld de Griezelige Kruip opening ( The Creepy Crawly , a3, h3 of a6, h6). 

Maar goed, wat word je speelplan bij dit soort zetten ? Gewoon normale gezonde ontwikkelzetten doen, denken aan de Gouden Regels. Dat deed Jie-Ren dus ook en de tegenstander moet dan maar bewijzen dat zijn originele onzinnige openingszetten ergens anders toe leiden dan alleen een harde nederlaag. Maar kennelijk had zijn tegenstander nog nooit gehoord van Gouden Regels want na 5 zetten had hij alleen pionzetten gedaan waar Jie-Ren al een ontwikkelingsvoorsprong had opgebouwd door al 3 stukken te hebben ontwikkeld. Bij zet 10 stonden alle stukken van Jie-Ren op een mooie plaats waar zijn tegenstander twee paarden op d7 en e7 had staan + een loper op g7. Tijd voor wit om aan te vallen. Met een flankaanval (pion f4) opende Jie-Ren de aanval op zwart’s centrum. Na de ruil op f4 en een weer een ruil op het centrumveld e4 was het centrum voor wit. Zwart kon niet meer kort rokeren en koos dus voor de lange rokade. In de hoop daar met zijn koning veilig te staan. Maar niets bleek minder waar. Na een ruil op veld e5 kwam de witte dame in het spel en ontstond bij zet 19 de eerste matdreiging. Zwart ging een half uur ! in de denktank en dacht met een loperzet mat te voorkomen. Dat was wel zo maar ten koste van een stukverlies. Daarvan was zwart kennelijk zo onder de indruk geraakt dat hij eerst vergat een pion terug te slaan, vervolgens zijn koningstelling nota bene verder open gooide met pion c5 en weer twee zetten later gewoon mat stond. Een leuke overwinning en vol punt erbij. De kansen op een prijs zijn weer toegenomen.

Uw jeugdleider is op jacht naar de koplopers. Met 1,5 punt achterstand moest er dus gewonnen worden. Ook ik had wit en opende met e4. Zwart opende met c6. Daar was ik dus niet blij mee. Een Caro-Kann opening. Een zeer oude, uiterst solide, ook door topspelers vaak gebruikte opening. Ik ben er niet zo bekend mee en ken dus de theorie niet. Vaag herinnerde ik mij wel iets van een opstelling van wit met d4 , Pf3 , Pxd4, Lf5, Pg3, Lg6, h4, h6, Pf3, Pd7 (of e6) , h5. En dat kwam ook op het bord. Na de 10e zet stond er een bekende theoretische variant op het bord. Maar daarna kon ik het zelf gaan verzinnen. Ik dacht bij mijzelf ; speel zo actief mogelijk want je moet op winst spelen. Ik speelde mijn loper naar f4. Dit bleek naderhand een zij-variant te zijn die niet zo bekend is. Mijn tegenstander kende het ook niet maar ik vond het er zelf wel goed uit zien. Het werd een boeiende strijd waarbij de zwarte koning te lang in het midden bleef staan. Op zet 22 kon ik een pion winnen en 4 zetten later gaf zwart op. Ook ik een punt erbij en nu kijken wat de koplopers gaan doen.  

Leave a Comment

0.0/5