Zaterdag ( 4 februari ) stond de 6e ronde van het Kennemer Open op het programma. Een gezellig ,druk bezet toernooi in Haarlem. Jie-Ren en ik spelen mee in groep 2 waar 89 spelers in zitten. Een grote groep dus en dan weet je wanneer je een half of zelfs heel punt verliest, het moeilijk wordt om nog in de prijzen te vallen.
Wij stonden beiden met 3 punten ergens in de middenmoot met 1,5 punt achterstand op een aantal koplopers. Wilden we nog kans maken op een prijs dan moest er deze ronde wel gewonnen worden. Wij zaten gebroederlijk naast elkaar aan bord 10 en 11. Ook beiden met de zwarte stukken. Ai, dan weet je dat een vol punt halen als lastiger gaat worden.
Jie-Ren kreeg een d4-opening tegenover zich. Dit is een positionele openingszet waarbij het in 1e instantie niet gaat om directe aanvalslijnen openen, zoals bij de e4-opening, maar meer om je stukken op een goed veld neer te zetten. Om vervolgens langzaam een sterke aanval op te bouwen. Altijd lastig voor jeugdspelers omdat zij in het algemeen door minder ervaring, nog (te) weinig positie-gevoel hebben.
Ook Jie-Ren vindt dit een lastige openingszet om tegen te spelen. Dus ik had hem geadviseerd om eens Slavisch met zwart te spelen. Dat is de opstelling met d5, c6, e6, al dan niet met Lf5. De eerste 4 zetten leken daar wel op, maar vergat hij vervolgens c6 te doen. In plaats daarvan kwam Pc6 op het bord en dan krijg je uiteraard een geheel andere openingsvariant. Bij zet 9 en 10 deed hij twee heel vreemde zetten waar ik het plan erachter niet kon ontdekken. (a6 en Tc8 ??) Zijn tegenstander zadelde hem op met een dubbelpion op c6 ( door Lxc6) en verlies van de eerder gespeelde onzinzet pion a6.
Jie-Ren liet vervolgens wel zien over goed positioneel gevoel te beschikken want vanaf de pion achterstand was hij het die het spel dicteerde en op winst begon te spelen. Zijn tegenstander wist met kunst en vliegwerk uiteindelijk de boel op remise te houden. Prima spel en resultaat van Jie-Ren.
Ik kreeg zelf de openingszet Pf3 voorgeschoteld. Een heel rustige en flexibele openingszet waarbij wit alles open laat. Bij de 2e zet kan alsnog e4 maar ook d4, c4 of zelfs g3 en daarna Lg2 gespeeld worden. Ik speeld na 5 minuten nadenken d5. Om vervolgens weer verrast te worden met de zet b3 De baby-orang oetang !!! Deze opening kende ik tot voor kort helemaal niet. Ik zag het toevallig voor het eerst bij een partij van vice-wereldkampioen Sergey Karjakin die deze opening speelde. En laatst nog bij het Tata-Steel toernooi door GM Richard Rapport tegen niemand minder dan wereld-kampioen Magnus Carlsen. Rapport won deze partij ook nog !!!
Maar goed, ik weet niet of mijn tegenstander hiervan op de hoogte was, hij week in ieder geval op zet 3 af met pion e3 i.p.v. d3 bij eerder genoemde partij Rapport-Carlsen. Ik was overigens ook afgeweken van Carlsen door mijn loper niet naar het veld f5 te plaatsen maar te ontwikkelen op de diagonaal h8-a1. Dit bleek uiteindelijk ook de doorslag te geven. Deze zwartveldige loper van mij bleef 31 zetten op g7 te staan. Om vervolgens een verdedigende zet Lf8 uit te voeren waardoor ik een winnend eindspel in kon gaan. Een punt erbij maar nog steeds 1,5 punt achterstand op de koplopers. Het gat met het aantal spelers er tussen wordt wel kleiner. Dus wie weet.