Skip to content Skip to footer

Cruciale momenten

Dit keer een tweetal situaties uit dezelfde partij. We beginnen met de eenvoudigste. Wie de eerste stelling ziet kan gerust concluderen dat ik, met wit, een goede positie heb opgebouwd via het koningsgambiet. De f-lijn is immers semi-open, De dame is uit de penning gestapt en de kansen liggen voor het grijpen. Mijn tegenstander heeft mij echter wel een dubbelpion bezorgd op de c-lijn, maar dat mag de pret niet drukken. De meter van de computeranalyse slaat fors uit. Enige tactische wendingen liggen voor het oprapen. 

 Wit is aan zet.

Mijn zet 12. Le5 was helaas niet die fantastische zet die de meter verder liet uitslaan. Integendeel, het tegenovergestelde was het geval. 

De goede voortzetting is 12. Pg5! Met een paar winnende varianten:

a. 

12. … 0-0 

13. Pxf7 Txf7

14. Lxf7

De koning kan de loper niet slaan in verband met Lc7+ en dameverlies.

b. 

12. … Lxg5

13.  Lxg5 Pf6

14.  Lxf6 gxf6

15. Dh6

c. 

12. … f6

13. Pf7 met torenverlies

d.

12. … Da5 

13. Tae1 f6

14. Txe7 Kxe7

15. Te1+ Kd8

16.  Pxf7+ met torenwinst en een wandelende koning.

Kortom, er zijn nu vele winstmogelijkheden, als je 12. Pg5 maar hebt gezien. 

De tweede stelling was mijn laatste misrekening uit deze partij. Ondanks dat ik bij de eerste stelling de verkeerde keuze had gemaakt, was de schade inmiddels al wat hersteld. Een nieuwe kans op een nog grotere voorsprong (+13.00) lag voor het grijpen. 

 Wit aan zet.

Twee zetten lagen voor de hand. Df6+ of Txf7. In het eerste geval zag ik de koning nog naar g8 vluchten, maar was daarna de goede voortzetting kwijt.

En dus koos ik voor Txf7, hetgeen de partij terugbracht naar een remise-stand. Zwart slaat dan terug met zijn toren en de dame slaat met schaak. De koning vlucht en er is geen mat zetten meer mogelijk. De zwarte koning kan zich achter de g-pion blijven verschuilen.

De winnende voortzetting was toch Df6+. Zwart gaat mat, of moet zijn dame nog cadeau geven. Maar hoe bereik je dat?

Volgende week meer.

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Comments

  • Mark Chapman
    Posted 30 mei 2019 . 0Likes

    Morbi eget ligula gravida, pulvinar magna eget, eleifend. Proin massa tortor, are sit amet commodo et, eleifend vel odio. Integer porta orci ornare metus.

Leave a Comment

0.0/5