Skip to content Skip to footer

Even voorstellen: Ching Sui Hu

Sinds de start van het jeugdschaak bij Schaakvereniging Voorburg zijn er 15 kinderen actief aan het schaken bij Jan en Ike. Eén van deze kinderen schaakte al op de dinsdagmiddag bij het naschoolse schaken van meester Jan, namelijk Ching Sui Hu. In januari 2016 maakte hij voor het eerst kennis met het schaakspel in de bibliotheek van zijn school en sindsdien is hij niet meer te stoppen. Ook al is hij de Nederlandse taal nog niet helemaal machtig, hij heeft stap 1 van de stappenmethode al met veel plezier doorgewerkt. Hij is nu dan ook bezig met het opstapje naar stap 2.

Een bijzondere bijkomstigheid is dat Ching Sui in juni nog zes jaar moet worden. 

In 2010 is hij in Hong Kong geboren en op vierjarige leeftijd naar Nederland verhuisd, vanwege het werk van zijn ouders. Via Amsterdam zijn ze in Voorburg gesetteld. Sindsdien zit hij op de internationale school in Wassenaar. Hij spreekt dan ook, naast Chinees, vloeiend Engels en probeert zich ook het Nederlands aan te leren. Chinees schaken vindt hij ook wel leuk, maar hij geeft de voorkeur aan het traditionele schaken. Naast schaken zit hij op zwemles. Maar dat vindt hij maar niks: water, kou, brrr…

Wat hij zo leuk vindt aan schaken? Na een kort moment antwoordt hij: “Omdat je er heel veel bij na moet denken.” Zijn favoriete stuk is de dame. Omdat je er zoveel mee kunt. Zijn favoriete openingszet is d4, omdat daarna zijn dameloper eruit kan. Dat klinkt wel erg wijs uit de mond van een vijfjarige.

Ching Sui weet wel wat hij voor zijn verjaardag wil: een schaak-app voor op de iPad.

 

foto © 2016 adreycalje.nl

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

0.0/5