Skip to content Skip to footer

Jeugdteam toch naar NK + Jie-Ren pluscore in Voorschoten

Ons jeugdteam E gaat toch naar het Nederlands Kampioenschap E-teams. In de regionale plaatsingsronde kwamen zij net tekort en werden op de reserve-lijst geplaatst. En er zijn nu plaatsen vrijgekomen. Op zaterdag 13 mei zullen onze Meesters David, Ching Sui, Ian en Laura wederom proberen een podiumplaats te bemachtigen. Let wel, alleen Meester Ian is eigenlijk een E-speler. Onze overige Meesters spelen in een jongere categorie. Het zou heel goed kunnen dat svVoorburg het jongste E-team gaat leveren. Het toernooi wordt gespeeld in Zuid-Scharwoude.

Vorige keer melde ik al van het toernooi om de Bas Maat-beker in Voorschoten. Meester Jie-Ren heeft met een fraaie overwinning op een sterke senior ( waarvan uw jeugdleider in de vorige ronde schlemielig van had verloren) beslag gelegd op een 2e plaats in de eindstand. Zijn tegenstander had wederom wit ( tegen mij had hij ook wit) en speelde opnieuw de openingszet Pf3. Dit is de Reti-opening waarmee wit alle opties openhoudt voor zijn tweede zet. Met c4 naar het Engels, met d4 naar een mogelijk dame-gambiet of andere systemen, en zelfs de zet e5 is nog mogelijk. Afhankelijk wat zwart doet. Ik koos in de vorige ronde voor d5 en er kwam een scherpe variant op het bord. Het is een positionele opening en daar heeft Jie-Ren nog weinig ervaring mee. Maar hij maakt wel vorderingen, zo bleek ook in de partij. Mijn advies als je een opening niet kent, speel dan gezonde openingszetten en probeer een stelling op het bord te krijgen die je wel kent.

Zo speelde Jie-Ren c5 en legde de Siciliaanse Draak tegenover de Reti op het bord. En liet vervolgens zien dat hij ook positioneel aan het groeien is. Sterker nog, zijn tegenstander verloor ergens een pion en wilde ver gaan om deze te heroveren. Dat is niet altijd slim en het kost vaak erg veel bedenktijd. Dit keer zelfs zoveel dat de tegenstander door zijn vlag heen ging in een inmiddels al wel verloren stelling. Een uitstekende prestatie en met een plusscore van 1,63 weer veel ratingpunten erbij. Mogelijk gaat hij in de komende nieuwe ratinglijst op 1 mei zijn vader voorbij.

Leave a Comment

0.0/5