Skip to content Skip to footer

Kerstmijmering

Kerst is bij uitstek een tijd van reflectie. Samen met familie of vrienden genieten van de jaarlijkse kerstmaaltijd, onderwijl kijkend naar de traditionele Kerstfilms. Alweer een jaar voorbij. Op radio en televisie wordt uitgebreid teruggekeken op het afgelopen jaar. Dit versterkt het gevoel van nostalgie. Zo nadenkend komt je vanzelf bij de vraag, welk doel heeft dit alles.

Bij schaken is het doel duidelijk. De partij winnen. De vijandelijke koning moet mat. Als winnen lastig blijkt, dan is het toch op zijn minst zaak om niet te verliezen. Het doel is soms lastig te bereiken, maar in ieder geval helder. Dat maakt schaken, in ieder geval in vergelijking met het gewone leven, vaak een stuk makkelijker.

Of is dit toch niet alles? Soms win je een partij, maar blijft toch een vervelend gevoel knagen. Je stond slechter, maar je tegenstander maakte een domme fout. Aam de andere kant kan je soms een partij verliezen en toch tevreden zijn. Na een spannende strijd verliezen geeft meer bevrediging dan met een bekende openingsval winnen. Het zelf denken of in ieder geval zelf beleven van de partij is minstens even belangrijk voor voldoening als de winst.

Doen is dus belangrijk Hier raken schaken en het ons dagelijks leven elkaar weer. Ik weet niet of ons leven uiteindelijk een doel heeft. Feit is dat we leven en dat dit leven zin krijgt door dingen te doen of juist te laten. In die zin is het leven net schaken. Bij schaken heb je meer plezier als je even niet denkt aan winst of verlies, maar gewoon geniet van de stelling. Waarschijnlijk ben je ook minder gestrest, waardoor je sterker gaat schaken. Ook in het echte leven is het soms beter even niet aan een doel te denken maar om je heen te kijken, adem te halen en te genieten van het moment.

Daarmee komen we weer terug bij de feestdagen. Wat je precies doet tijdens de feestdagen is eigenlijk niet zo belangrijk. Sommigen gaan eten in een chic 2-sterren restaurant, anderen houden het bij de McDonalds. Sommigen hebben een moeilijk jaar achter de rug en zijn niet echt in een feeststemming. Belangrijk is dat je even stilstaat, om je heen kijkt en het moment beleeft. Daarna ben je weer een stuk frisser voor het nieuwe jaar. Net als bij schaken eigenlijk. Even opstaan, om je heen kijken en een frisse blik op de stelling werpen. De feestdagen kunnen – als het goed is – ook een dergelijk rustmoment bieden.

Ik wens jullie allen een vrolijk Kerstfeest en een voorspoedig 2019!

 

Leave a Comment

0.0/5