Skip to content Skip to footer

Kramp tijdens het visualiseren

Voor mijn gevoel stond ik ruim gewonnen. Maar mijn tegenstander blijft hardnekkig vechten. Hij dacht waarschijnlijk: laat maar zien dat je het kan! 

Op zet 35 moest ik definitief beginnen met de genadeslag. Mijn doel was om het eerst volledig te visualiseren. Elke keer kwam ik een heel eind, maar ging het net fout bij die laatste zetten. Waarom kon ik het niet visualiseren tot mat. Zat er wel een mat in deze stelling?

Wanneer ik bij de jeugd een stelling op het bord zet, vragen ze vaak: In hoeveel zetten is het mat? En dan leg ik uit dat je dat bij een gewone partij dit ook niet weet. Het zou natuurlijk wel fijn zijn. Ook voor mij, wanneer er in deze stelling een bordje bijstond “mat in 5”. 

Na een 10 minuten visualiseren gaf ik het op. En vervolgde met de eerste zetten die ik had bedacht. Wel met enige teleurstelling want ik had de goede zetten niet tijdens het visualiseren gezien. Mijn tegenstander waarschijnlijk wel, want hij gaf na een paar zetten voortijdig op. Ik was opgelucht, maar zat ook nog steeds met de vraag: hoe gaat het nu mat?

 

wit aan zet 

 

De oplossing 

1. Db5+ Kb7

2. a6+ Ka8

3. b7+ Kxa7

4. bxTc8=P+

Wit promoveert tot een paard en geeft tevens schaak.

Er zijn nu twee mogelijheden voor zwart.

4. … Txc8 5. Db7#

of

4. … Ka8 5. Db7#

Leave a Comment

0.0/5