Skip to content Skip to footer

Mooi slotakkoord Jie-Ren bij Haarlemse Meesters

Gisteren de 9e en laatste ronde van de Haarlemse Meesters Open. Het was een lange, vermoeiende (veel zware partijen, files door de week) maar ook mooie schaakweek. Het weer was prima, de lokatie was goed bereikbaar , de sfeer goed en uiteindelijk de prestaties uitstekend. Onze schaakconditie is weer toegenomen en er is schaaktechnisch het een en ander bij geschaafd. 

Jie-Ren had zwart in de laatste ronde. Zijn tegenstander opende met 1.Pf3. De Reti-opening. Ja, weer zo’n naam. Deze opening is vernoemd naar Richard Reti ( 1889-1929). De opening bestond al wat langer maar werd totaal niet serieus genomen. Het was eerder zo’n soort opening van “de doet maar wat “. Totdat dus deze Reti er in de jaren 1923/1924 er veel succes mee boekte en er over publiceerde. Er ontstond wat theorie omheen en Reti bedacht er een heel strategisch concept omheen. De opening wordt heden ten dage opgenomen door de huidige topspelers.

Maar goed, Jie-Ren had deze opening wel eens thuis met mij bekeken zonder al te veel diepgang. Mijn advies : als je een opening niet kent, doe dan in elk geval normale gezonde ontwikkelings-zetten en probeer een opstelling te verkrijgen die je wel kent. Hij opende met 1…Pf6 en ging verder met een soort van Pirc-achtige opstelling want die kent hij wel. Ja, dat is ook een bekende opening met Zwart maar daar ga ik nu verder niet over uitweiden.

Het leidde er in het middenspel toe dat de witspeler niet al te actief verder ging waardoor Jie-Ren een pion kon winnen. Die moest hij enige zetten later weer teruggeven maar kreeg daarvoor wel een zeer gunstige eindspelstelling met enkel pionnen en koning. Technisch altijd lastig maar hij klaarde klus en kwam op een mooie 4,5 punt als eindresultaat. 3 overwinningen, 3 nederlagen en 3 remises. Mooi gelijkelijk verdeeld. En als kers op de taart ook nog een geweldige +score ( ten opzichte van zijn huidige rating) van 1,79 punt waardoor hij flink in rating zal gaan stijgen.

Tja, en dan jullie jeugdleider of moet ik nu zeggen jeugdlijder. Ik speelde tot nu toe een redelijk goed toernooi en had al 4,5 punt verzameld. Maar in de laatste ronde werd ik compleet overdonderd. Mijn tegenstander was een senior met een zeer respectabele leeftijd van 80 jaar !!! Nu heb ik altijd respect voor mijn tegenstander en zeker voor de oudere generatie. Maar wat mij nu overkwam zie ik vaak bij jeugdspelers waaronder mijn eigen zoon.

Ik had wit en opende met e2-e4. Mijn tegenstander met c7-c5. Weer een Siciliaan, dacht ik bij mijzelf. Hoe zal ik het vandaag eens gaan aanpakken ? Ik ging rustig verder met Pf3 en de 1e 5 zetten van mijn kant waren mij bekend. Zwart’s 5e zet echter niet. Hij speelde e5 om mijn paard op veld d4 weg te krijgen. Okay, ook deze variant had ik wel eens voor bij zien komen en ik wist dat bijvoorbeeld Magnus Carlsen (u weet wel, de huidige wereldkampioen) het paard naar veld b5 dirigeerde. Deze variant heet de Sveshnikov-variant vertelde mijn tegenstander achteraf. He, ik ken wel een Kalashnikov , dat is een vuurwapen. Maar Sveshnikov ? Nu blijkt dit een jonge Rus uit de jaren ’70 geweest te zijn die deze fossiele opening speelbaar maakte. Het is zo’n opening voor zwart in het Siciliaans die weer geeft dat hoe harder de klappen zijn die wit uitdeelt, hoe harder die ze terugkrijgt. Nu, dat heb ik dus ervaren.

Ik ging dus de spreekwoordelijk denktank in, want ik ken de theorie hiervan niet, en dat kostte mij heel veel tijd. Nu vond ik de eerste 10 zetten volgens de theorie nog wel. Maar bij de 11e zet tastte ik mis. In de theorie staat bijvoorbeeld dat ik hier een loper tegen enkele pionnen had kunnen offeren. Dat had ik wel gezien maar durfde het niet aan. Maar met die 11e zet bleek hoe hard je de klappen terugkrijgt. Gevoelsmatig had ik het gevoel beter te staan maar schijn bedriegt.

De vijftien volgende zetten van zwart waren werkelijk mokerslagen en bij zet 33 kon ik, hoofdschuddend, opgeven. Maar waarom nu de vergelijking met jeugdspelers ? Wel, we spelen met klok en dus met een bepaalde tijdslimiet. En na afloop van de partij had ik ruim een uur verbruikt en mijn tegenstander slechts 22 minuten !!! En daarmee speelde deze senior met de snelheid van een startende jeugdspeler. 

In de analyse-ruimte vertelde hij mij dat hij deze variant als zijn broekzak kent. Ook de variant met het offer had hij gezien. Wel, was ik mooi in zijn openingsvoorbereiding getuind. Weer wat geleerd. Toch was het ook voor mij een mooi en leerzaam toernooi. En met een + score van 1,89 kan ik tevreden zijn want het levert ook mij weer ratingpunten op.

En ik heb ook voldoende lesmateriaal verzameld dus tot vrijdag bij de schaaklessen !!!

Ike

Leave a Comment

0.0/5