Skip to content Skip to footer

Visualiseren

Het koningsgambiet staat voor mij als het plezier in het schaken.  Open spel, veel tactische mogelijkheden en meestal een tegenstander die zich probeert staande te houden is dan het gevolg. Mijn tegenstander reageerde met de ”Moderne verdediging”:  1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Pf3 d5 4. exd  Pf6.

De laatste keer dat ik deze variant op het bord kreeg was tegen dezelfde speler. Ik vervolgde toen met Lc4, maar mijn vriend Fritz had bij de voorbereiding aangeven dat 5. c4 een betere voortzetting was. En deze goede raad heb ik dan ook maar opgevolgd.

In het vervolg van de partij ruilde zwart zijn zwarte loper voor mijn paard. Vandaar de halfopen b-lijn.  Na mijn damezet  18. Dc1 was zwart waarschijnlijk van plan om iets op de b-lijn te beginnen en speelde hij 18. … b5. 

Met twee torens, een dame met een loper en twee lichte stukken die staan te popelen om aan te vallen, is dit een heerlijke stelling. 19. Lxh6 staat als kandidaat-zet bovenaan mijn lijstje. Maar hoe ver kan ik het uitrekenen? Hoe ver kan ik het visualiseren?

Na 19. Lxh6 gxh6 20. Dxh6 staat het paard op f6 aangevallen en zal waarschijnlijk naar g4 gaan, zodat het paard mijn dame aanvalt: 20. … Pg4. Hierna is Dg5+ Kf8 voor mij logisch en zal d5 door middel van een pionvork een stuk terug winnen. De pion staat dan immers door de dame verdedigd.”  Tot zover mijn visualisatie.

In de partij ging het als volgt:

19. Lxh6 gxh6 

20. Dxh6 Ph7?

21. Pg5 Pxg5

22. Dxg5+ Kf8

Bijna het zelfde resultaat, behalve dat nu ook van ons beiden een paard van het bord is verdwenen.

Bij mijn visualisatie had ik gezien dat ik een stuk terug kon winnen. En die mogelijkheid was er nog steeds:

23. d5 

Meestal is het dan ook moeilijk om toch van je oorspronkelijke plan af te stappen. Zo ook hier; ik speelde 23. d5. De waardering van Fritz voor mijn stelling duikelt dan van ongeveer +7 naar +1 en zegt er nog even bij: “d5 is een zwakke zet en er zijn zelfs 21 betere zetten dan d5”. En ik was nog zo blij dat ik mijn stuk had teruggewonnen. Nu weet ik dat ik ruzie met Fritz toch altijd verlies, dus moet ik opzoek naar een zet die ik niet heb gezien.

En die zet is 23. Lh5

Lh5 verhoogt de druk op f7 en geeft een stelling die leuk is om uit te spelen. Geen mat in vijf of zes, maar wel een duidelijk gewonnen stelling. Te overwegen valt 23. Lh5 Te7 24. Dh6+ Kg8 25. Te3, maar er zijn vele andere goede wegen.

Mijn partij eindigde bedroevend in remise. Zwart kreeg het voor elkaar om via gedwongen ruil onder andere de dames van het bord te doen verdwijnen. De kracht uit mijn aanval was verdwenen. De fut was er uit. 23.Lh5 heb ik helaas niet gezien.

Leave a Comment

0.0/5