Skip to content Skip to footer

Joost Scholten wint bekertoernooi

De jaarlijkse gezamenlijke bekercompetitie van Raadsheer Corbulo en SV Voorburg is dit jaar gewonnen door Joost Scholten. Hij eindigde met een indrukwekkende score van 7 punten uit 8 partijen. Hij bleef Frans Pieter van den Bos en Martin Mellens voor.

Aan de bekercompetitie namen 28 spelers deel. Zij speelden 8 ronden volgens een Zwitsers systeem. De eerste vier avonden werden bij SV Voorburg gespeeld, de laatste vier bij Raadsheer Corbulo. De spelers kregen 20 minuten per persoon per partij, maar sterkere spelers hadden een tijdshandicap. Als een speler uit categorie A (de sterkste spelers) speelde tegen iemand uit categorie D (de zwakste spelers) kreeg de sterkste speler 3 minuten voor de partij (plus 2 seconden per zet) en de zwakste 30 minuten (plus 2 seconden per zet). Wedstrijdleider Jacob Jan van Harten leidde het geheel soepel in goede banen. Het spelen met een tijdshandicap vergt enige handigheid. Sommigen waren hier bedreven in, maar anderen lieten zich opjagen door het snelle tempo van de tegenstander. Uiteindelijk kwamen de sterkere spelers toch bovendrijven.

Het toernooi was een driestrijd tussen Rob Scholten, Frans Pieter van de Bos en Martin Mellens. Rob won de eerste vier partijen, waarbij hij onder andere Martin versloeg. Na een lastige partij liet Martin zich in gewonnen stand pardoes mat zetten. Martin nam revanche door in de volgende ronde Frans Pieter te verslaan. Een speculatief offer van Frans Pieter werd na de nodige tactische verwikkelingen weerlegd.

Martin was de eerste die af viel. Na een penibele remise tegen Edo Nitzsche verloor hij in de zesde ronde verrassend van Marcel Wouters. Deze gebruikte zijn tijdsvoordeel goed en wist Martin bovendien te verrassen met een ongewone openingskeuze. Martin liep eigenlijk steeds achter de feiten aan en werd met een leuke koningsaanval gevloerd. Marcel speelde een fantastisch toernooi en stond naar zes ronden vijfde. Dit had wel tot gevolg dat hij in de laatste ronden tegen zowel Joost als Frans Pieter moest spelen. Dit was een beetje te veel van het goede en door twee nederlagen viel Marcel terug naar de 11e plaats. Rob van de Kamp en Siyar Zengin speelden ook een prima toernooi. Ook zij gebruikten het tijdsvoordeel goed. Uiteindelijk werden ze zesde en tiende.

Frans Pieter wist van Joost te winnen en kwam daardoor weer op gelijke hoogte. Dit bleef zo tot de laatste ronde. Hierin moest Joost tegen Marcel, terwijl Frans Pieter het tegen Kamar moest opnemen. Al snel werd duidelijk dat Joost de beste papieren had. Bij Marcel was het beste er wel een beetje vanaf en Joost won vrij gemakkelijk. Bij Frans Pieter en Kamar kwam een moeilijk lopereindspel op het bord, waarin Frans Pieter eigenlijk alleen op remise kon hopen. Kamar is een zeer goede en vooral erg vasthoudende eindspelspeler en wist uiteindelijk zijn voordeel uit te buiten.

Hiermee kreeg een leuk en ontspannen toernooi en verdiende winnaar. Benieuwd of Joost volgend jaar zijn bekertitel kan prolongeren. 

Einduitslag

1 Scholten (A)          
2 van de Bos (A)      
3 Mellens (A)           
4 Kamar (A)            
5 Mokadem (B)        
6 van de Kamp (C)   
7 Nitzsche (A)          
8 Rietveld (C)          
9 de Pree (B)          
10 Zengin (C)         
11 Wouters (D)       
12 van de Sluis (C)  
13 van Harten (A)   
14 Patty (B)           
15 Walder (B) 
16 Goebertus (B) 
17 Calje (C) 
18 Nienhuis (C) 
19 Middendorp (D) 
20 Schut (C) 
21 van der Heide (B) 
22 Ijsbrandi (D) 
23 Ahn (D) 
24 van Lis (C) 
25 Visser (C) 
26 Heufke Kantelaar (D) 
27 Hinkenkemper (D) 
28 de Vries (B) 

Leave a Comment

0.0/5