Skip to content Skip to footer

Bang voor spoken

De eerste partij van het seizoen. Altijd weer even wennen om na de vakantie weer geconcentreerd achter het bord te zitten. Na negen zetten is het al weer duidelijk: dit wordt een leuke partij. Zwart geeft met Lc5 schaak en mijn koning moet naar h1.

10. … Pg4 

  

Zwart valt aan met Pg4 en dreigt een vork te maken op f2, op koning en dame. 

De euforie van een goede opening wordt voor mij teniet gedaan door deze zet. Ik zie een kwaliteitsverlies verschijnen (11. … Pf2, 12. TxPf2 LxTf2) en een partij van kwaad tot erger, waarbij ik moet vechten om mijn stelling nog overeind te houden.

Om de zaak te redden zie ik maar een paar mogelijkheden: Dd2, De1, De2. De eerste (Dd2) valt al snel af vanwege Le3, en zo wordt het met tegenzin De1.

11. De1

En hiermee was de foute beslissing genomen.  Of zoals Fritz het zegt: De1 is een zwakke zet.

Wat ik zelf niet heb gezien is dat Pg4 eigenlijk een behoorlijk slechte zet is voor zwart. Het ziet er dreigend uit, maar er is geen dreiging. Met Pg4 wordt de analyse-score zelfs +3.00, aangezien zwart materiaal gaat verliezen.

De goede voortzetting was:

11. e6

Hierna zijn er een paar leuke mogelijkheden:

A) 11. … Pde5 12. exf7+ Kh7 13. Pxe5 Pxe5 14. Dh5

Met een mogelijkheid om de loper te offeren op h6

B) 11. … Pf2+ 12. Txf2 Lxf2 13. exf7+ wit slaat niet het paard. 13. … Kh8 14. Lxh6 gxh6 15. Dd2 dreigt de loper te slaan en dreigt mat.

Maar helaas, ik heb het niet gezien. 

 

Leave a Comment

0.0/5