Skip to content Skip to footer

Patronen herkennen

Patronen herkennen blijft voor velen één van de moeilijkste aspecten van het schaken. Aangezien er bijna nooit dezelfde stelling op het bord komt en niemand influistert dat je nu je kans kunt grijpen, moet je het elke keer weer opnieuw zelf zien. Bij de analyse wordt het meestal al snel zichtbaar dat je het welbekende patroon niet hebt gezien. Zo ook in mijn partij waarbij mijn tegenstander, met zwart, zich totaal heeft verslikt in de opening.

1. e4 c5 2. d4 cxd4 3. c3 dxc 4. Pxc3 e5 5. Pf3 f6

 Stelling na 5. … f6

In verschillende openingen, zoals het koningsgambiet, ontstaat al erg vroeg in de partij de mogelijkheid om een goede buit binnen te halen. Ziet u hem?

6. Pxe5!

A. 

Zwart is zijn centrumpion kwijt en kan het nog erger maken met 7. … fxe5. Hierop volgt 8. Dh5+. Met 8. … g6 wordt het schaak wel ongedaan gemaakt, maar na 9. Dxe5+ verliest zwart ook zijn toren.

B. 

7. … Pe7 of gelijk g6 was de minst slechte zet geweest voor zwart. Wit behaalt dan ook ruim voordeel.

Maar in mijn partij koos ik niet voor 6. Pxe5, maar voor Lc4. Niet slecht, maar toch jammer dat ik die mooie voortzetting Pxe5 niet had gezien. 

Met 5. … f6 zette Max natuurlijk alle deuren open. Bijvoorbeeld 5. … d6 was een betere keuze geweest. Hieronder een aantal partijen van schakers die zich in de loop der jaren ook tijdens het Morra-gambiet verkeken. En als laatste mijn eigen partij.

 

Leave a Comment

0.0/5