Skip to content Skip to footer

Forse nederlaag eerste team

Het eerste team van Schaakvereniging Voorburg staat weer met beide benen op de grond. Na twee mooie overwinningen kreeg het in de derde ronde van klasse 1A van de Haagse Schaakbond een flinke tik op de neus. Tegen Promotie 2 werd het 2-6. Op deze nederlaag viel weinig af te dingen. Voorburg gaf de punten soms wat makkelijk weg, maar een gelijk spel heeft er nooit echt ingezeten.

Alleen Elmar wist zijn partij te winnen (zie link onder om de partij na te spelen). Het was een vrij chaotische partij, waarin Elmar zijn tegenstander een speculatief stukoffer bracht. Aanvankelijk verdedigde Elmar zich behendig, maar na een misser stond zijn koning wel erg op de tocht. Een nerveuze fase volgde, waarin Elmar het initiatief toch weer wist over te nemen en een listige truc in de stelling wist te vlechten. Toen zijn tegenstander dit niet zag, speelde Elmar het bekwaam uit.  

Symptomatisch voor de avond was wat er op de eerste twee borden gebeurde. Siyar Zengin bereikte met wit vanuit een Siciliaanse opening een gelijke stelling toen hij plotseling een kwaliteit cadeau gaf en gelijk kon opgeven. Wat Martin Mellens aan het eerste bord overkwam was misschien nog een graadje erger. Vanuit een theoretisch bekende variant van de Franse opening kwam een scherpe stelling op het bord. Martin leek de opening wat beter te kennen dan zijn tegenstander. Met meer tijd op de klok en goede aanvalskansen keek hij tevreden voor zich uit. Een verrassende paardzet van zijn tegenstander bracht hem echter uit zijn evenwicht. De vijandelijke torens en dame bedreigden de koning dermate dat Martin in hopeloos uitziende stelling opgaf. Groot was zijn ontzetting toen de computer aangaf dat via een torenoffer in de slotstelling remise te bereiken was geweest. 

Leo Bolle, Bart Kroon en Hans Mes verloren eveneens een partij. Leo beet zich met wit stuk op de Caro-Kan en verloor een pion. De stelling was remise, maar in vliegende tijdnood blunderde Leo een stuk weg. Bert kwam met zwart redelijk gelijk uit een Caro-Kan opening, maar stelde zich toen te passief op en kreeg een vrij klassieke aanval op de damevleugel om zijn oren. De witte pionnen rukten steeds verder, zodat uiteindelijk materiaalverlies onvermijdelijk was.

Hans Mes kon met wit zijn geliefde aanvalsspel niet echt ontplooien, maar wist met een kwaliteitsoffer de gevaren redelijk te bezweren. In iets mindere stand gaf hij, onder de indruk van een dreigend binnenkomende dame, pardoes een toren weg.  Als je alle vermorste punten bij elkaar optelt, hadden we nog een gelijk spel kunnen halen ook. Dat is echter jezelf rijk rekenen, want ook de tegenstander van Elmar heeft zijn kansen gemist.

Positief nieuws kwam van de laatste twee borden die in degelijke remises eindigden. Rik Langeveld speelde in een Spaanse partij degelijke zetten, waarin hij wilde avonturen uit de weg ging. Marcel Denie bleef aan het achtste bord onwrikbaar. Een slotstelling met lopers van ongelijke kleur bood beide partijen geen kans om op winst te spelen.

Deze flinke nederlaag is natuurlijk een tegenvaller, maar geen reden om bij de pakken neer te zitten. Promotie 2 behoort tot de sterkere teams in onze groep. Tegen het zeer sterke DD1 (op 19 maart) hebben we normaal gesproken geen kans, maar de andere drie wedstrijden kunnen we zeker winnen. Met al vier punten op zak is er dus alle reden om het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet te zien.

Partijen
De links naar de partijen van Elmar, Rik, Bart, Hans, Martin en Siyar. De partijen van Elmar en Martin bevatten ook enkele opmerkingen met hun gedachten over de partij. De partij van Marcel Denie is niet ontvangen. Wegens tijdnood was een deel van de partij van Leo niet opgeschreven. Daarom heb ik de partij van Leo niet meegenomen.

Elmarhttps://www.chess.com/analysis/game/pgn/3qMUwZ6tcN?tab=analysis&move=69


RIk


Bart – https://www.chess.com/a/29Lm9nYiAnHqp?tab=analysis


Hans – https://www.chess.com/analysis/game/pgn/37FrmfaqeE?tab=review


Martin Mellens – https://www.chess.com/analysis/library/9tuR5uaJS


Siyar – https://lichess.org/pIED5SDv#0

 

Leave a Comment