Skip to content Skip to footer

Geflatteerde nederlaag SV Voorburg

Het eerste team heeft de eerste wedstrijd in klasse 2B van de Haagse Schaakbond verloren. 

Tegen DSC 6 uit Delft werd het 6-2. Hoewel op de nederlaag weinig viel af te dingen, was de uitslag wat geflatteerd. Vooral aan bord 3 en bord 8 was meer mogelijk geweest voor de mannen uit Voorburg.

De avond begon voorspoedig voor Voorburg.

Martin Mellens vloog zijn tegenstander naar de keel, die daarop te voorzichtig reageerde. Met een kwaliteitsoffer voerde Martin de druk op de vijandelijke koning verder op. Uiteindelijk was de stelling van zijn tegenstander een rokende puinhoop. Helaas wist DSC vrij snel de gelijkmaker te scoren door een nederlaag van Jan. 

Nienhuis. Jan reageerde niet goed op een paardoffer van zijn tegenstander. Deze drong langs de damevleugel binnen, met verwoestende gevolgen.

Al Patty kwam en pion achter en juist toen hij deze dacht terug te winnen, werd zijn loper ingesloten. Dit stukverlies was te veel van het goede en even later moest Al Patty de vlag strijken.

Hans Visser hield aan het achtste bord goed stand. Sterker nog, in het vroege middenspel had hij duidelijk het initiatief, terwijl zijn tegenstander bovendien zeer veel tijd gebruikte. Met nog een paar minuten op de klok ging deze echter steeds beter spelen en plotseling was de stelling zeer onduidelijk. In tijdnood miste de DSC-speler vervolgens weer de beste kans, waarna een dame-eindspel resteerde. Uiteindelijk eindigde deze enerverende partij in remise.

Ook Thomas Kreitmair wist remise te bereiken, maar deze partij was van een heel andere aard. In een gesloten stelling werd Thomas opgezadeld met een slechte loper. Hierdoor stond hij lange tijd onder druk. Uiteindelijk wist zijn tegenstander niet verder te komen en uiteindelijk bood hij remise aan. Inmiddels was het eerder Thomas die iets beter stond. 

Voor de einduitslag was de strijd op de borden drie en vier cruciaal. Beide partijen waren zeer spannend met moeilijk te beoordelen stellingen. Lex Zijlstra had lange tijd het initiatief en de toren van zijn tegenstander raakte aan de rand van het bord op moeilijk begaanbare zijpaden. 

Ike Tjin a Lin werd verrast door een combinatie van zijn tegenstander. Materieel stond hij niet slecht, maar een toren op de zevende rij en een sterke loper legden zijn stelling volledig lam. Uiteindelijk slaagde Ike er niet in zijn stukken te laten samenwerken. Een vrijpion bond zijn toren volledig vast, waarna het oprukken van een tweede vrijpion de strijd in zijn nadeel besliste. 

Ook de partij van Lex ging helaas verloren. Hij zette met zijn dame een koningsaanval op. Zijn tegenstander pareerde deze aanval door met zijn 2 torens langs de d-lijn binnen te dringen en op zijn beurt de koning te bedreigen. Lex dacht aan de dreiging te ontkomen door met zijn koning naar voren te lopen, maar liep daar pardoes in een matnet. 

Door een nederlaag van Aart Rietveld werd uiteindelijk de 6-2 einduitslag bereikt. Aart stond al snel een pion achter en alle pogingen om tegenspel te creëren liepen uiteindelijk op niets uit. Tot in het verre eindspel bleef Aart valletjes zetten, maar zijn tegenstander ontliep alle klippen. De loper van Aart was uiteindelijk niet opgewassen tegen de vijandelijke vrijpionnen.

Al met al was het een vrij regelmatige nederlaag. Voorburg hoeft zich niet te schamen over dit resultaat, want op papier was DSC 6 ook een stuk sterker. Voorburg heeft een aardig team, maar ontbeert één of twee zekere puntenpakkers. Bijna iedereen moet op zijn tenen lopen om niet te verliezen. Iedere wedstrijd zal met volle inzet gestreden moeten worden om handhaving te bewerkstelligen.

Leave a Comment

0.0/5