Skip to content Skip to footer

Zwaarbevochten gelijk spel in externe competitie

Het eerste puntje in de externe competitie is binnen. Tegen Rijswijk 4 werd het in klasse 2b van de Haagse Schaakbond na een spannende strijd 4-4. Een hoofdrol was weggelegd voor Hans Visser. In een lastig eindspel wist hij met een geniepig trucje zijn tegenstander te vloeren. Een cruciale overwinning om het gelijk spel te bereiken.

Na twee nederlagen was het belangrijk ten minste een puntje te pakken. De avond begon weinig voorspoedig. Jan Nienhuis kreeg veelbelovend spel. Hij won een kleine kwaliteit en kreeg een veelbelovende aanval, maar zag toen pardoes een penning van zijn dame over het hoofd. De op het laatst als invaller opgeroepen Tom Loorij kon zijn beste spel helaas niet laten zien en moest ook in het stof bijten. Theo Zijlstra, ook als invalkracht opgeroepen, deed het beter en wist een verdienstelijke remise te behalen.

Voorburg deed iets terug door een overwinning van Martin Mellens. Na de opening oefende hij een prettige druk uit op het centrum en de damevleugel van zijn tegenstander. Uiteindelijk won hij een pion en toen hij meer materiaal dreigde te veroveren gooide zijn tegenstander de handdoek in de ring. Helaas wist Rijswijk weer uit te lopen door een wat onnodige nederlaag van Thomas Kreitmair. Hij had een mooi centrum en kansen op een koningsaanval, maar kwam op het ongelukkige idee de vijandelijke dame onder vuur te nemen. Deze werd echter verdreven naar betere velden, waardoor zwart mede door zijn torens op de open c-lijn plotseling matdreigingen had. Thomas kon mat slechts voorkomen door materiaal te geven, maar dit kon de nederlaag niet voorkomen.

Adrie Goebertus scoorde de aansluitingstreffer. Hij bracht zijn geliefde Franse opening op het bord en wist een pion te winnen. Wel stond hij enigszins passief. Het initiatief van de tegenstander verdween echter langzaam en toen die ook nog een toren weggaf, was de overwinning van Adrie een feit. Door een overwinning van Hans Visser kwam Voorburg weer langszij. In een lastig eindspel had Hans een toren en een pion, maar zijn tegenstander een sterk loperpaar. Lange tijd leek het erop dat de lopers het bord beheersten. Een randpion rukte echter stiekem steeds verder op en stond uiteindelijk op promoveren. Met een leuk torenoffer werd uiteindelijk de promotie naar dame en de overwinning verzekerd.

Uiteindelijk was het aan Al Patty om in ieder geval het gelijk spel veilig te stellen. Hij stond lange tijd onder druk. Zijn tegenstander had het loperpaar en de betere pionnenstelling. Zoals zo vaak verdedigde Al Patty zich taai. Het loperpaar verdween van het bord en een eindspel met ongelijke lopers resteerde. De kleine dreigingen die er nog waren werden gepareerd en zijn tegenstander moest in remise berusten.

De nul is van het bord. Helaas brengt dit Voorburg nog niet uit de gevarenzone. Het zou mooi zijn als dit resultaat bij de volgende wedstrijd een vervolg krijgt. Dan is middenmoter De Scheve Toren de tegenstander.

Leave a Comment

0.0/5