Skip to content Skip to footer

Goed resultaat Voorburg bij HSB-rapid

De Schaakvereniging Voorburg is als negende geëindigd in het open rapidkampioenschap van de Haagse Schaakbond. Er deden 14 teams mee. Het team, bestaande uit Atul, Martin Mellens, teamleider Fong-Li Caljé en de jeugdspelers Rudraksha Garg en Prajit Sai Kumar, haalde een score van 50%. Drie gewonnen partijen, drie nederlagen en één remise.  Gezien de vrij lage gemiddelde rating van ons team (1486) een goed resultaat.   

In dit toernooi speelden teams van vier mensen tegen elkaar. Iedere speler had 15 minuten per persoon per partij plus 5 seconden per zet. Het teamresultaat telde, maar er waren ook prijzen voor de best scorende speler per team. Het toernooi telde zeven rondes. Er werd gespeeld volgens een Zwitsers systeem. Bij iedere ronde trof je een tegenstander die ongeveer even hoog stond op de ranglijst.  

De sterkte van de teams liep behoorlijk uiteen.  Schaakhuis en Rotown Librarians hadden een gemiddelde rating van meer dan 2000. Weinig verrassend streden deze teams om de eerste plaats, waarbij Rotwon Librarians aan het langste eind trok.  Ons team stuiterde een beetje door de ranglijst. Wedstrijden tegen sterke tegenstanders, werden afgewisseld met wedstrijden tegen zwakkere tegenstanders. We voldeden aan de verwachtingen. De mindere teams werden verslagen; tegen de sterkere teams konden we geen potten breken. In de laatste ronde moesten wij tot onze verrassing tegen de kampioen Rotown Librarians. Helaas zijn sprookjes in schaken zeldzaam. Het werd 4-0 voor de tegenstanders.

Rudraksha Garg was de smaakmaker van het team met vier gewonnen wedstrijden uit zeven partijen. Ook teamcaptain Fong-Li Caljé weerde zich met 2 uit drie dapper. Martin Mellens voldeed met 4,5 uit zeven aan wat volgens zijn rating mocht worden verwacht. Atul had een zware dag. Hij wist in zeven partijen slechts 1,5 punt te scoren. Prajit moest wat wennen aan het niveau. Hij had in enkele partijen goede kansen, maar wist in vier partijen geen punt te behalen. 

 Al met al was het een geslaagd toernooi met een goed resultaat voor Voorburg. We misten de prijs voor teams met een gemiddelde rating onder de 1700 op een haar na. We werden tweede. Het was ook een gezellig toernooi. Alle reden om volgend jaar weer een team op de been te brengen. 

Foto’s: Cissy Caljé

Leave a Comment

0.0/5