Skip to content Skip to footer

Kennemer Open deel 2

Zaterdag 4 december stond de 4e ronde van de Kennemer Open in Haarlem op de agenda. Vanwege de verscherpte corona-maatregelen was de aanvangstijd vervroegd naar 11.00 uur i.p.v. het gebruikelijke tijdstip van 12.30 uur. Kennelijk was het vervroegde tijdstip niet voor iedereen fijn, want er waren behoorlijk wat byes opgenomen. Onder meer de complete top 3 van het klassement was er niet bij. Voordeel is dan wel weer dat bij een winstpartij je bij de koplopers kunt behoren.

De indeling krijg je een dag van te voren. Dan is er nog tijd, als je tenminste een beetje serieus voor de dag wil komen, om je voor te bereiden op je tegenstander. Daar waar de kemphanen om de wereldtitel maanden voorbereiden, moeten wij het met een schamel dagje doen. Dan kun je niet zoveel doen. Hoe gaan we te werk ? Eerst proberen wat informatie te krijgen via het internet over je tegenstander. Natuurlijk niet over zijn leeftijd of wat voor werk hij/zij doet. Of hoe hoog de rating is. Daarmee win je geen partijen. Nee, je probeert uit te vogelen welke speelstijl de tegenstander heeft met wit en zwart, openingsvoorkeur ( als die er is), bepaalde stellingsvoorkeuren. Proberen ja, want er moeten dan wel recente partijen te vinden zijn. Aan partijen van 10 jaar of langer geleden, heb je niet zoveel. En toevallig waren er geen recente partijen over mijn tegenstander te vinden. Wel van wat langer geleden en daar kon ik uit opmaken dat de nodige openingskennis van de gangbare openingen wel aanwezig was. Tja, hoe nu verder met de voorbereiding ? Ik bedacht om dan maar vanuit mijn eigen voorkeur uit te gaan. En dat begint bij de openingskeuze. Ik had zwart en speel dan graag vanuit een gesloten stelling. Dus het werd de Zwarte Leeuw gecombineerd met de Philidor Verdediging en dan de Hanham-opstelling. Leuk he, al die benamingen. 

Mijn tegenstander opende met e4 en de door mij gewenste opening kwam op het bord. Nu heb je met openingen ook vaak varianten die je wel of niet wil spelen. En deze keer kwam er een variant die ik niet graag speel. Wel een scherpe variant waarbij beide kleuren goed op hun tellen moeten passen. Ik had het de vorige avond nog wel even bekeken maar mijn tegenstander vond het nodig op zet 4 en 6 iets anders te spelen. Achteraf vertelde hij mij dat hij de opening wel eens had gezien maar niet goed wist hoe het theoretisch gespeeld moet worden. Enfin, het kostte mij veel tijd om de goede zetten voor een winnende voortzetting. Toen ik vervolgens een verkeerde afruil deed , vlakte de stelling af naar een remise. Daarmee een gemiste kans om mede koploper te worden. In februari ronde 5 en dan gaan we weer een poging wagen aan kop te komen.

Leave a Comment

0.0/5