Skip to content Skip to footer

Jie-Ren op Noteboomtoernooi

Afgelopen weekeinde deed Jie-Ren mee aan het bekende Noteboomtoernooi in Leiden. Georganiseerd door de schaakvereniging LSG op de mooie speellocatie Corpus. Met een volle bezetting van 370 deelnemers een leuk, gezellig maar ook sterk bezet toernooi. Ook steeds meer sterke jeugdspelers weten dit toernooi te vinden en te waarderen. Op zaterdagavond was er een leuk extraatje in de vorm van een schaaksimultaan tegen Neerlands sterkste schaker en wereldtopper Anish Giri.

Jie-Ren deed mee in groep C en je merkt aan zijn spel dat het veelvuldig spelen tegen senioren zijn vruchten beginnen af te werpen. Furieus schoot hij uit de startblokken en noteerde na drie ronden aan fraaie 2,5 uit 3. Zijn opponent die een halfje wist te scoren had een mooi cadeautje gekregen want Jie-Ren stond in die partij gewoon gewonnen. Op de zaterdagavond een bye om op de zondagochtend weer fris achter het bord te verschijnen.

Met nog 2 partijen te gaan kon hij nog in de prijzen vallen. In ronde 5 kreeg hij met wit een Zwarte Leeuw tegenover zich. Deze opening hebben wij thuis al vaak op het bord gehad (met zwart dan). Hij koos voor de hoofdvariant met het scherpe f4. Na afruil van beide dames is er normaliter voor zwart niet zoveel meer aan de hand mits je het goed blijft spelen. Wit kan nog wel wat meer bereiken dan remise mits hij het scherp blijft spelen. En dat laatste deed Jie-Ren dan ook. Rustig maar dodelijk effectief schoof hij zijn tegenstander verder de problemen in. Na 27 zetten won hij een vol stuk zonder enige compensatie voor zijn tegenstander die dan ook kon opgeven. Een mooie partij van deze jonge speler.

In de laatste ronde mocht hij aan het derde bord gaan spelen. En dat betekent bij winst een serieuze prijs. Maar in dit stadium komen natuurlijk ook sterker seniorspelers aan het bord. En vaak zie je dan dat deze senioren tegen jeugdspelers kiezen voor een positionelere opening (d4). Die kwam dan ook op het bord. Jie-Ren heeft hier nog niet zoveel ervaring mee en maakte dan ook bij zet 9 een positionele openingsfout. Na afruil van een witte loper en een pion werd hij opgezadeld met een geisoleerde d-pion. Vervolgens kwam een dame zijn stelling binnen die wel trek had in een pionnetje. Na wat positioneel geschuif verloor Jie-Ren nog een pion en was het over.

Zeker die laatste partij was heel leerzaam voor hem. Hij kan echter terug kijken op een goed toernooi en met een plusscore van 1,19 gaat hij veel ratingpunten er bij krijgen.

Leave a Comment

0.0/5