Skip to content Skip to footer

Mag je tekenen op het notatieformulier?

Tijdens een partij besluit een speler de zinnen wat te verzetten door een poppetje te tekenen op zijn notatieformulier. Mag dat?

Volgens de officiële FIDE-reglementen mag dit niet. Het relevante gedeelte van het reglement is (artikel 8.1, lid 4):

“Het notatieformulier mag alleen gebruikt worden om de zetten, de kloktijden, de remisevorstellen en zaken betreffende een claim en andere relevante gegevens te noteren”

Teksten,poppetjes en andere speelse zaken zijn niet toegestaan. Je mag dus eigenlijk ook geen vraagtekens of uitroeptekens toevoegen om goede of slechte zetten te markeren. Dit kan allemaal gezien worden als het maken van aantekeningen en dat mag natuurlijk niet. Daarnaast kun je met commentaar op je formulier je tegenstander beïnvloeden.

Vroeger werd wel eens de raad gegeven om eerst te noteren, dan nog eens goed te kijken en dan pas te zetten. Helaas: dit is ook niet toegestaan volgens de huidige regels. Je moet eerst een zet doen en dan pas noteren. Je mag de zet van een tegenstander beantwoorden, voordat je beide zetten noteert, maar dan moet je het wel doen. Je kan dus niet de hele partij wachten met noteren en na afloop (uit je hoofd) het notatieformulier bijwerken.

Natuurlijk zijn we bij de interne competitie niet zo strikt op de notatie. Bij ons staat de spelvreugde voorop. Toch kan het geen kwaad om een blik te werpen op de officiële regels en gewoontes die hiermee in strijd zijn af te leren. Het voorkomt vervelende verrassingen als je eens een toernooi speelt waar het wat meer om de knikkers gaat en men wat puristischer is met het naleven van de regels.

Leave a Comment

0.0/5