Skip to content Skip to footer

Overwinning voor Voorburg 3!

Een dag voor Sinterklaas ging ons team van Voorburg 3 tegen Lierse 2 spelen. De dag begon met wat stress. Een van onze spelers kon niet meedoen vanwege COVID. Maar gelukkig kon Carinka invallen. Als een dankjewel van mijn kant, heb ik als Georgische Sinterklaas, stroopwaffels en pepernoten meegenomen voor het team.

In De Lier kwamen we in een prachtige kamer met heel veel Kerst decoratie. Ik durf niet te stellen of onze tegenstanders dit hebben gedaan om ons te imponeren. Voorburg 3 hield echter het hoofd koel en heeft een hele mooie eerste overwinning gescoord met maar liefst 5 ½ punten.

Bord 1. Hans Nieswaag – Wouter Doorn (0-1)

Mijn tegenstander koos met zwart voor de Siciliaanse verdediging (Najdorf). Ik ging voor de lange rokade, en hij kwam in de problemen doordat hij e5 had gespeeld en zijn pion op d6 niet goed kon verdedigen. Dat was na 17 zetten de eerste pion die viel. Maar hij was een taaie verdediger, en mijn witveldige loper stond lange tijd passief. Ik was dan ook blij toen we torens ruilden en mijn loper plotseling tot leven kwam. Niet lang daarna viel ook de tweede pion. Het maneuvreren ging nog even door, maar op de 53e zet werd duidelijk dat één van mijn pionnen ging promoveren en mijn tegenstander gaf op.

Bord 2. Johan van den Berg – Martin Wiersma (0-1)

Ik had kort na de opening druk op zijn stelling. Dat heeft uiteindelijk enkele pionnen opgeleverd.

Interessant is ook wel dat mijn tegenstander vroeg of ik eigenlijk van een hoger team afkomstig was, hij vond dat ik het wel erg goed deed…

Bord 3. Sander de l’Ecluse – Anthon van de Berg (1/2 -1/2)

Ik heb geen smartphone, dus heb geen foto. In het begin kwam ik sterk uit de opening. Mijn middenspel was niet sterk en ik zat in een dip. Bij het eindspel maakte mijn tegenstander een fout, waardoor ik met mijn toren op b 7 kon gaan staan. Daardoor kon hij de partij beter op een remise laten eindigen. En dat deed hij dan ook.

Bord 4. Rolan van der Lugt – Ruben van Bussel (0-1)

In het begin ging het gelijk op tot ik een lange tijd achterstond maar naarmate mijn tegenstander minder tijd had werd deze slordiger en kon ik weer voorstaan, hierna door een stomme fout 2 stukken verloren en een remise aangeboden die werd afgewezen en dankzij een blunder toch een winnende positie behaald waarbij mijn tegenstander op tijd verloor

Bord 5. Willem Krosschell – Peer Kroon (1-0)

Peer kreeg met wit een ongebruikelijke variant van de Siciliaanse opening op het bord. Na wat opstartproblemen kon hij zijn witveldige loper activeren en een zeer gevaarlijke koningsaanval opzetten. Het pijnlijk was dat Peer eigenlijk maar 1 grote kans kreeg om vernietigend toe te slaan maar dat was niet zo makkelijk te vinden (zie jij het op zet 36?). Helaas werd daarna de angel uit de aanval gehaald en kwam zijn tegenstander beter te staan in het resterende eindspel. Het mocht niet baten voor Peer.

Bord 6. Rob van Kolmeschate – Anna Chinchaladze (0-1)

In het begin had ik al een gevoel dat ik heel goed mijn stukken heb ontwikkeld. Na zet 9 (Nc3) heb ik besloten met paard te slaan en dat mijn opponent zou met b pion terugslaan. Dat deed hij. Mijn volgende plan was triple pion te creëren en dat lukte ook. De zwarte loper van mijn tegenstander was ook begraven en hij speelde in principe met een stuk minder. Ik heb uiteindelijk gewonnen.

Bord 7. Andre Feringa – Carinka Luteijn (1-0)

Vol goede moet startte ik deze avond met wit. Door geen vaste en doorgedachte opening te hebben stapte ik bij zet 8 al in een val en stond ik een pion achter. Ik beging bij zet 13 een grote blunder door mijn dame voor de koning te hebben staan. Ik wilde het al bijna opgeven, toen ik plotseling exact hetzelfde terug kon doen bij mijn tegenstander. Een kleine hoop was wedergekeerd. Na afruilen hadden we beide een toren en een aantal pionnen. Door weer een blunder kon mijn tegenstander achter mijn pionnen komen en ze één voor één slaan.. Na hopen op weer een blunder van mijn tegenstander had ik een lange lijdensweg naar mat en stond ons team met 1-0 achter. Het was niet mijn avond, maar gelukkig wel de avond van ons team. Ik heb kunnen meegenieten van hele mooie partijen, Voorburg 3 heeft dikverdiend gewonnen!

Bord 8. Marco Lamping – Iris Kaiser (0-1)

Iris kreeg met de zwarte stukken de Trompowsky opening tegen haar. In de opening waren er wisselende kansen voor beide partijen. Echter in het toreneindspel had Iris een zeer fraai toren schijnoffer dat haar een duidelijk voordeel opleverde. De torens werden afgeruild en wat resteerde was een best ingewikkeld pionneneindspel. Haar tegenstander had in dit eindspel nog een kans op remise maar zou daar wel grootmeester eindspelvaardigheden voor nodig hebben.

2 Comments

  • Iris
    Posted 24 december 2023 . 0Likes

    Anna, bedankt voor het plaatsen van de verslagen en partijen op de website. Heel leuk dat team 3 een keer wist te winnen.

  • Pingback: buy cipla tadalafil

Leave a Comment