Skip to content Skip to footer

Podiumplaats op Kennemer Open 2017

Afgelopen zaterdag (6 mei ) werd de laatste ronde van het Kennemer Open in Haarlem gespeeld. Uw jeugdleider speelt daar samen met zoon Jie-Ren een negental ronden in groep B waar ook dit jaar veel jeugdschakers aan deelnamen. Na de voorlaatste ronde stond ik op de gedeeld negende plaats. Ik zou nog op het podium kunnen komen maar dan was winst in de laatste ronde wel een vereiste. Jie-Ren stond op de 20e plaats en zou nog enkele plaatsen kunnen opschuiven.

Jie-Ren mocht tegen een tegenstander waar ik eerder van had gewonnen. Die speelde toen met zwart een Caro-Kann opening (c6 openingszet). Ik bereidde Jie-Ren hierop voor met een mooi instructie-filmpje van de Singlefield Chess Academy (USA) en mijn eigen gespeelde partij. Echter , op de wedstrijddag zelf, was juist zijn partij gewijzigd. Hij kreeg een andere tegenstander. Met als gevolg dat er geen Caro-Kann werd gespeeld, maar de Franse Verdediging ( e6). Jie-Ren volgde hierbij de hoofdvariant, zijn tegenstander ruilde snel de dames van het bord om naar een eindspel over te gaan. Het evenwicht werd nergens verstoord, dus een saaie remise een feit. Jie-Ren eindigde als 14e met een geweldige plusscore weer van + 1,28. Ratingpunten erbij. Proficiat !!!

Ikzelf mocht weer tegen een jeugdspeler aantreden. Dit zou de 3e worden in dit toernooi. Tegen de andere 2 had ik respectievelijk een nul en een halfje gescoord. Niet echt een geweldig trackrecord dus het zou een zware kluif worden. Maar ik wilde wel winnen om op het podium te komen. En dan moet je iets meer risico nemen. En dat begint al bij de keuze van de opening. Ik verwachtte een e4-opening om dan de Zwarte Leeuw te spelen. Maar nee, deze jeugdspeler kwam met d4, een wat positionelere openingszet. Een gewaagde keuze van een jeugdspeler , die doorgaans kiezen voor snel aanvalsspel met e4.

Ik besloot aanvankelijk om Slavisch te spelen ( d5, c6, e6). Wat minder spectaculair maar voldoende mogelijkheden om met zwart op enig moment toch op winst te gaan spelen. Mijn tegenstander volgde dit tot aan zet 5. Hij speelde e3 en ik dacht : we gaan de openingskeuze wat aanpassen en wat meer risico nemen. Ik ging over naar de Hollandse Verdediging (f5). En koos hiervoor de Stone Wall ( Stenen Muur). Met de pionnenformatie c6,d5,e6,f5 ontstaat er een stevige opstelling ( de Muur) waar wit moeilijk door heen kan komen. Zwart daarentegen kan op een rustige wijze zijn stukkengoed neerzetten en een mooie aanval opbouwen. Dit gebeurde dan ook. Er verdween een pionnetje op h2 en zijn koning kwam onveilig in het midden te staan. Vervolgens verdween er nog een pion, ditmaal in het centrum (d4). Ja, een centrumpion en dan wordt het voor de tegenstander heel zwaar. Twee zetten later kon hij ook zijn toren inleveren en was het over.

Ik had mijn overwinning binnen en nu was het (heel lang) wachten op de prijsuitreiking. Maar dat was de moeite waard. Mijn overwinning leverde een gedeelde derde plaats op, een leuke geldprijs en een plusscore van + 1,13. Volgend jaar gaan we proberen een plaatsje verder te komen. 

Leave a Comment

0.0/5