Skip to content Skip to footer

Soepele overwinning Voorburg 1

Het eerste team van Schaakvereniging Voorburg heeft de eerste wedstrijd in klasse 3a van de Haagse Schaakbond gewonnen. Tegen Haeghe Ooievaar 3 werd het 5,5-2,5. Het was een vrij gemakkelijke overwinning. Al vrij vroeg in de avond stond Voorburg met 3-0 voor en deze voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. De overwinning had nog hoger kunnen uitvallen, maar Adrie Goebertus gaf na een fantastische partij de winst uit handen en moest zelfs een nederlaag incasseren.

De avond begon voorspoedig voor Voorburg. Jan Nienhuis wist zijn partij te winnen en ook Rob van der Kamp behaalde de overwinning. Naar eigen zeggen waren een paar leuke zetten genoeg om de gammele stelling van zijn tegenstander op te blazen. Daarna stond hij drie pionnen voor en was de winst niet moeilijk meer. 

Martin Mellens rolde zette Voorburg op 3-0. Zijn tegenstander speelde zeer verdedigend en verspeelde zijn kans op tegenspel door de damevleugel dicht te schuiven. Martin kon in alle rust een koningsaanval opzetten en deze sloeg ten slotte door. Haeghe Ooievaar deed wat terug door een nederlaag van Hans Visser. In gelijke stand maakte Hans een fout die een pion en de partij kostte. Mopperend over zijn partij verliet hij de zaal. 

Adrey Caljé en Al Patty wisten uiteindelijk met een remise en winst de partij in het voordeel van Voorburg te beslechten. Adrey wist remise te bereiken in een wisselvallige partij. Een fout van Adrey kostte de kwaliteit (toren tegen een loper) en het zag er bedenkelijk uit. Zijn tegenstander raakte door tactisch gerommel van Adrey de draad kwijt en leverde de kwaliteit weer in. Hierna werd tot remise besloten. In de slotstelling stond Adrey beter tot gewonnen. Al Patty had in het eindspel een gedekte vrijpion, maar de stelling stond ongeveer gelijk. Zijn tegenstander besloot echter onterecht de dames te ruilen, waarna het pionneneindspel voor Al Patty gewonnen was. 

De mooiste partij van de avond ging helaas verloren. Adrie Goebertus speelde fantastisch en had de koning van zijn tegenstander danig in het nauw gedreven. Deze zette echter op  zijn beurt een koningsaanval op touw, zodat overal tactische wendingen in de lucht hingen. Uiteindelijk had Adrie toch de overhand en hij was twee zetten van mat of stukwinst verwijderd. Hij dacht echter een nog veiligere koningszet te zien. Helaas bleek dit de toren en de partij te kosten. 

Atul bracht de eindstand op 5,5-2,5. In een mooie positionele partij wist hij steeds meer voordeeltjes te vergaren. Hij kwam een pion voor en zijn actieve stukken oefenden een sterke druk uit. Uiteindelijk offerde zijn tegenstander een toren in de hoop door eeuwig schaak remise te bereiken. De koning van Atul kon echter ontsnappen en daarmee was het punt binnen.

Een goed begin is het halve werk. In november wacht Pomar 1. Op papier is dit een zware tegenstander. We zullen ons beste beentje voort moeten zetten.  

 

Leave a Comment

0.0/5