Skip to content Skip to footer

Toernooi-nieuws

Een korte update van (jeugd)leden die aan toernooien deelnemen. Deze keer over onze toernooi-tijgers vader en zoon Tjin A Lien. Zij doen mee aan ,waar al eerder verslag over gedaan is, het Kennemer Open in Haarlem. Daarover straks meer. Maar zij spelen ook in Voorschoten om de Bas Maat-beker ( of Piet Houwelingbeker voor de A-groep). 

De Bas Maat-beker is een 7-rondentoernooi. 1x per maand op de donderdagavond bij svVoorschoten. Uw jeugdleider doet daar al enkele jaren met veel plezier aan mee. Voor deze editie 2017 wilde ik graag dat Jie-Ren ook mee ging doen. Het paste goed binnen zijn schoolprogramma en schaakontwikkeling. Want sterke weerstand is nodig om verder te komen. Dat zijn speelsterkte toeneemt wist ik al wel, maar dat het zo snel gaat , verbaast mij wel eens.

Op het moment van schrijven is de 6e ronde gespeeld. En met nog 1 ronde voor de boeg staat Jie-Ren op een gedeeld 2e plaats !!! Zelfs 1 punt boven zijn vader die het nodig vond om in deze ronde een tweetal varianten door elkaar te halen. In de ene zou het een mat en punt opgeleverd hebben, in het 2e geval op zijn minst een plusremise. In een vlaag van verstandsverbijstering deed ik de verkeerde zet, gaf pardoes daarmee een toren cadeau en kon opgeven. 

Jie-Ren daarentegen liet zien hoe het wel moet. Gedecideerd bouwde hij een aanval op de koningsvleugel van zijn tegenstander op. Offerde een pion op c2 op om een extra stuk bij zijn aanval te plaatsen en gaf zijn tegenstander daarna in 5 zetten mat. Een punt er bij en een fraaie 2e plaats. De eerste plaats is inmiddels onbereikbaar maar het blijft een voortreffelijke prestatie met nog 1 ronde te gaan.

In de Kennemer Open maakte uw jeugdleider nog een kleine kans om het toernooi op een mooie podiumplaats te eindigen. Afgelopen zaterdag ook daar de voorlaatste ronde op het programma. Er moest gewonnen worden met de witte stukken. Mijn tegenstander opende met e6. De Franse Verdediging. Populair en gevreesd bij de witspelers. Een opening die ik zelf niet ken. Ik herinnerde mij vaag dat Jie-Ren mij ooit eens had verteld om gewoon e4 ,d4, e5 en dan Pc3 te spelen. Een soort van hoofdvariant. Ik heb echter de laatste tijd nogal eens de vervelende neiging om allerlei zetten door elkaar te halen. Nu dus ook en speelde eerst Pc3 en dan pas e5. Dat kan ook wel maar dan krijg je toch wel een heel andere variant op het bord. En dit keer eentje die ik eigenlijk niet op het bord wilde. Na 15 zetten ! in een potdichte stelling werd het remise. Belachelijke vertoning.

Jie-Ren had de zwarte stukken en speelde op winst. In een Slavische Opening kwam hij in een licht positioneel voordeel. Klein centrumoverwicht en zijn tegenstander had een dubbelpion op de koningstelling. Na stukkenruil kwam er een toreneindspel met pionnen op het bord. Jie-Ren probeerde het lange tijd maar zijn tegenstander bleef op een gegeven moment met zettenherhaling en ook hier was de remise een feit. Ook hier speelt hij met een dikke plus 1,5 score heel goed.

Leave a Comment

0.0/5