Skip to content Skip to footer

Voorburg 2 brengt spanning terug

Het kerstreces heeft onze schakers goed gedaan. Ons jeugdteam die debuteert in de 4e klasse van de Haagse Bondscompetitie speelde tot voor de kerst fris en fruitig. Je zag het team groeien in speelsterkte , motivatie , focus op het spel, tijdsmanagement zonder het plezier te verliezen. Prachtig om mee te maken. Maar jonge schakers en soms een belegen senior als ik , hebben ambities en willen graag wedstrijden ook winnen.

Op 7 januari werd de competitie vervolgt met een wedstrijd tegen svWassenaar. Deze werd met maar liefst 5-1 gewonnen en onze eerste overwinning en 2 matchpunten extra was een feit. Het grappige was dat alle jeugdspelers wonnen en de 2 senioren ( ik en de vader van Prajit , Jainendra) speelden remise. Wassenaar kwam hier overigens nog goed mee weg. 

Afgelopen dinsdag stond de wedstrijd tegen de koploper svRijswijk op het programma. Zij staan fier bovenaan en het moet raar lopen als zij geen kampioen gaan worden. Maar dan moeten er nog wel in de resterende 3 ronden minimaal 4 punten gehaald worden. In de thuiswedstrijd verloren wij met 2-4 maar daar kwamen zij goed mee weg. Onder meer Julius gaf toen een verloren stelling uit handen. Nu waren wij in een andere opstelling en ik had een verassing voor de tegenstander in petto.

Normaal speel ik aan het eerste bord maar deze avond wilde ik onze jeugd wel eens aan de topborden zien spelen. Ik nestelde dus Prajit en David aan bord 1 en 2 en ging zelf aan bord 3 zitten. De tegenstander was verrast , ook omdat wij nu met een zeer jonge afvaardiging waren gekomen. Het zou een korte avond worden……….

Bord 1 : Prajit speelde met zijn tegenstander een zeer scherpe partij die ik niet helemaal heb kunnen volgen. Ergens in het middenspel verloor hij een pion maar kreeg er wel een mooie compensatie voor : namelijk een vrij pion. Dan moet je het nog wel  goed blijven spelen om die te laten promoveren. Prajit liet zien dat hij ook hier stappen maakt. 0-1

Bord 2 : David kreeg met zwart het positionele d4 tegenover zich. Vaak kiezen senioren hiervoor omdat zij er van uit gaan dat jonge jeugdspelers nog te weinig positioneel gevoel en inzicht hebben. Normaal is dat ook wel zo , maar David is geen gewone jeugdspeler. Die ontwikkelt zich heel snel en speelt veel. Met een rustige opbouw van beiden was er ogenschijnlijk niet zoveel aan de hand. Tot het moment dat zijn tegenstander ineens een paard tegen 2 pionnen offerde. Aangezien David’s koning nog in het midden stond dacht de tegenstander waarschijnlijk dat hij voldoende compensatie voor het stuk had. Maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. 0-2

En zo was het opzetje met de opstelling al geslaagd.

Bord 6 : Hier speelde een andere jonge jeugdspeler die iets ouder is dan David. Hugo die zijn competitie-debuut maakte. Ook Hugo is een speler die snel vorderingen maakt en zoveel als mogelijk wil spelen. Zijn tegenstander koos ook voor het positionele d4. Dit keer een dame-gambiet die Hugo ook aannam door de pion op c4 te slaan. In de huidige praktijk bij GM’s en zo wordt dit niet meer gedaan , want niet goed voor zwart. Maar jeugdspelers moeten dit wel leren spelen. En als senior moet je het dan ook wel goed blijven doen. Op zet 17 stukken weggeven hoort er natuurlijk niet bij. 0-3

Bord 4 : Tim kreeg ook met een d4 te maken. Maar hij verslikte zich lelijk in de opening en deed wat verschrikkelijke zetten die hem een vol stuk kostte. Normaal is het dan over en uit. Maar ook je tegenstander kan fouten maken dus eigenlijk moet je niet opgeven voor je mat staat. Dat deed Tim dan ook niet en hij bleef heel goed en actief tegenspel bieden. Tja, en dan gebeurt waar je op hoopt. Zijn tegenstander gaf op zet 20 het stuk weer terug. Tim accepteerde dit buitenkansje natuurlijk gretig en maakte er 0-4 van. 

Tja, wat nu 4-0 voor en alleen de twee oudjes nog bezig. Het moet niet gekker worden. Ik had al eerder aan bord 3 remise aangeboden maar dat mocht van de teamleider Rijswijk door mijn tegenstander niet worden aangenomen ( bij de stand 0-3). Logisch want er zou nog een gelijkspel inzitten. Bij de winst van Tim bood ik nogmaals , in gewonnen stelling want ik stond een stuk voor, remise aan. Deze werd wel aangenomen. 1/2 – 4 1/2 !!! De winst voor het team was binnen.

Aan bord 5 zat Jainendra die ik inmiddels had verteld dat ook hij remise mocht aanbieden. Dan konden we redelijk vroeg weer thuis zijn. Maar zijn tegenstander nam het niet aan en speelde stug door. Dan moet je op zijn minst een variant gezien hebben die tot ruim voordeel leidt. Ik zag het in elk geval niet. Als je dan vervolgens de dame weggeeft …….  1/2 – 5 1/2

Een dikke vette overwinning dus op de koploper waar het chagrijn van de gezichten af te lezen was. Dit was niet verwacht. Wij hebben de spanning in deze competitie weer een beetje teruggebracht. Wie weet waar wij gaan eindigen ………..

Leave a Comment

0.0/5