Skip to content Skip to footer

Voorburg bekert verder

Het bekerteam van Schaakvereniging Voorburg is een ronde verder. Tegen Haeghe Ooievaar werd in de eerste ronde met 2,5-1,5 gewonnen. Hoewel letterlijk tot op de laatste minuut van de wedstrijd werd gestreden was de overwinning eigenlijk geen moment in gevaar. Aan alle borden stond het gelijk of de speler uit Voorburg beter. Dit is natuurlijk wel een beetje wijsheid achteraf, want de punten moeten nog wel binnen gehaald worden.

Victor Burgers wist vrij snel te winnen.  Met wit spelend kreeg hij vanuit een damegambiet een comfortabele positie toen zijn tegenstandster haar paard enigszins kwetsbaar op c6 posteerde. Met een kleine combinatie wist Victor de kleine kwaliteit (paard en loper tegen toren) te winnen en een volstrekt gewonnen positie over te houden.

https://www.chess.com/analysis/library/5UDCGnqsqY?tab=analysis

De overige drie partijen duurden tot het laatste kwartiertje. Martin Mellens moest met zwart de gehele avond verdedigen tegen een geduldig manoeuvrerende tegenstander.  Omdat de tegenstander net niet precies genoeg speelde kon Martin de deur gesloten houden, ondanks dat het er af en toe dreigend uitzag. In de slotstelling stond Martin een pion voor en was hij de enige die op winst mocht hopen. Omdat de andere borden zeer gunstig stonden voor Voorburg nam hij genoegen met remise.

https://www.chess.com/analysis/library/2sRUTzmEKY

Hierna kon Elmar Hommes het beslissende punt binnen halen. In een Hollandse partij kon hij al snel een strategisch voordeeltje behalen, doordat hij een mooie zwartveldige loper van de tegenstander kon ruilen. Desondanks wist zwart terug te vechten en rond de 25e zet had hij kans op voordeel. Toen deze kans werd gemist wist Elmar het initiatief weer terug te winnen. De tegenstander probeerde zich met een wilde pionzet te bevrijden, maar dit werd door Elmar beantwoord met een prachtige paardzet.

https://www.chess.com/analysis/game/pgn/2UsKBHd2E2?tab=analysis

Door een ongelukkige en onnodige nederlaag van Leo Bolle kreeg de score voor Haeghe Ooievaar een wat draaglijker aanzien. In een Hollandse opening wist Leo met Zwart spoedig e5 door te zetten (een belangrijk doel in deze opening). Na een schijnbeweging op de damevleugel switchte Leo naar de koningsvleugel en dit had succes. Hij kreeg een fantastische aanval in handen. Ongelukkigerwijs had Leo ook veel tijd verbruikt. Met luttele minuten op de klok zag Leo mat over het hoofd, en langzaam verwaterde ook de aanval. Om de ellende voor Leo compleet te maken gaf hij in volstrekt gelijke stelling in tijdnood een stuk weg. Een domper op een vrolijke avond.  

https://www.chess.com/analysis/library/5dUuJQzW54

Voor het eerst sinds jaren overwintert Voorburg weer in de bekercompetitie van de HSB. Het is op dit moment nog niet bekend wie de tegenstander in de volgende ronde is. De sterke van de mogelijke opponenten varieert van op papier iets sterker tot veel sterker. Het is dus een beetje geluk hebben met de tegenstander en de vorm van de avond. We beschouwen iedere ronde van het bekertoernooi als een feestje en proberen onze huid zo duur mogelijk te verkopen.  

Leave a Comment