Skip to content Skip to footer

Voorburg houdt hoop op promotie

In de voorlaatste ronde van klasse 3a van de Haagse Schaakbond heeft Voorburg de kansen op promotie in leven gehouden. Tegen koploper DSC 8 werd het na een spannende strijd met 5-3 gewonnen. Vrouwe Fortuna stond deze avond aan de zijde van Voorburg. Op meerdere borden stond het bedenkelijk, maar werd uiteindelijk toch een half punt of meer uit het vuur gesleept.

Frans Pieter van den Bos nam het voortouw door een prachtige partij te winnen. Na een rustige opbouw gooide zijn tegenstander olie op het vuur. Aan beide zijden stond de koning onveilig en drongen paarden dreigend binnen. Uiteindelijk bleek de aanval van Frans Pieter duidelijk sterker. De vijandelijke koning werd meedogenloos mat gezet. Achteraf verklaarde Frans Pieter dat hij nagenoeg alles thuis al had voorbereid.

Door een mazzeldoelpunt van Martin Mellens kwam Voorburg op een 2-0 voorsprong. Martin kwam goed uit de opening, maar bracht zichzelf door frivool en slordig spel in problemen. Een pion moest worden ingeleverd. Gelukkig raakte zijn tegenstander de kluts kwijt. Martin kreeg rommelkansen, en leek een stuk te winnen. Geschokt gaf de tegenstander op. Achteraf bleek dat het stuk niet verloren ging. In de onduidelijke slotstelling had de DSC-speler nog steeds de beste kansen.

DSC kwam terug door een nederlaag van Adrie Goebertus. Hij kwam een pion achter, maar leek door een opgerukte a-pion toch minstens remisekansen te hebben. Zijn tegenstander verdedigde zich echter behendig, wist de a-pion te veroveren en schoof daarna de partij naar winst. Ook Lex Zijlstra verloor zijn partij. Lange tijd was de stand in evenwicht, maar Lex vergat op tijd een luchtgat voor zijn koning te maken. Zijn tegenstander wist hierdoor een pion te winnen. Ondanks hardnekkige tegenstand van Lex was dit uiteindelijk voldoende voor winst.

De stand bleef gelijk door hard bevochten remises van Al Patty en Ike Tjin á Lien. Al Patty stond onder druk, maar gooide de stelling pot dicht. Zijn dreigingen op de koningsvleugel pareerden uiteindelijk de vijandelijke kansen op de damevleugel. Ike leek in een loper-paard eindspel door een mooie vrijpion de beste kansen te hebben. Helaas werd deze mooie pion door paard en koning in bedwang gehouden, waarna te weinig materiaal resteerde om de partij te winnen.

Uiteindelijk werd de zege binnen gehaald door winst van Rob van der Kamp en Siyar Zengin. Rob kwam een pion voor, maar dit was wel een zwakke tripple-pion. Zijn tegenstander wist deze pionnen allemaal te veroveren, zodat Rob nu een pion achter stond. In ruil hiervoor had hij echter twee hard lopende vrijpionnen. In een spannend eindspel wist Rob eerder te promoveren, waarna de winst niet moeilijk meer was. Siyar wist een moeilijke stelling langzaam om te buigen. De tegenstander had een onveilige koning en was zwak op de witte velden. Eerst werd een pion gewonnen. Toen de tegenstander deze pion trachtte terug te winnen, werd zijn koning meedogenloos onder vuur genomen en was mat onvermijdbaar.

Door deze knappe overwinning heeft Voorburg de kansen op promotie nog enigszins in eigen had. Eerlijk gezegd is de kans niet al te groot. In eigen hand hebben we het niet meer. Met nog één ronde te spelen staat Voorburg 2 bordpunten achter. Als zowel DSC 8 als Voorburg weet te winnen, moet Voorburg in de laatste ronde minimaal 6,5 punt halen. Alleen door een forse zege kan mogelijk promotie worden afgedwongen.

Leave a Comment

0.0/5